
Isteni szőlős morzsasüti zabpehellyel borítva: egyszerre krémes és ropogós

Amíg tart a szőlő szezonja, érdemes minél többféle formában felhasználni, süteményekben, de sós ételekben is működik.
A morzsasütik egyszerűen készülnek, finomak és bármilyen gyümölccsel elkészíthetők. Most az ősz sztárját, a szőlőt állítottuk a középpontba, nem is akárhogyan, krémes dzsem lett belőle. Ehhez először egészen puhára főztük, majd krumplinyomóval pürésítettük. Utána az így kapott szőlőpépet átszűrtük egy szitán, hogy a héj és a magok fennakadjanak. Egy viszonylag folyékony levet fogsz kapni, de nem kell megijedni, a keményítő szépen besűríti majd, szinte zselé lesz belőle a sütőben.
A morzsa is megér egy misét, ugyanis a liszt mellé zabpehely kerül, ettől sokkal ropogósabb lesz, illetve mogyoróvaj is ízesíti.
Szőlős morzsasüti

Hozzávalók 4 adaghoz
Gyümölcsös réteg:
- 500 gramm szőlő
- 80 gramm cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 ek citromlé
- 1 ek keményítő
Tészta:
- 80 gramm zabpehely
- 40 gramm liszt
- 50 gramm barna cukor
- 60 gramm mogyoróvaj
- 60 gramm vaj
Elkészítés:
A szőlőt szemezzük le, öblítsük át, csöpögtessük le.
A cukorral és a citromlével együtt tegyük egy lábasba. Kezdjük el melegíteni. Amikor forr, vegyük lejjebb a lángot, majd főzzük 8-10 percig, míg a szőlő megpuhul. Közben krumplinyomóval pépesítsük a gyümölcsöt.
Szűrjük át egy kisebb lyukú szitán, hogy a héj és a magok fennakadjanak, de a húsát próbáljuk minél jobban átpasszírozni. Az így kapott lébe keverjük bele habverő segítségével a keményítőt és a vaníliás cukrot. Öntsük a szőlős alapot egy 20x20 centis jénaiba/sütőtálba.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük össze a tésztához a lisztet, a zabpelyhet és a barna cukrot, majd morzsoljuk bele a kockákra vágott hideg vajat. Amikor morzsás, adjuk hozzá a mogyoróvajat, azzal is dolgozzuk össze.
Morzsoljuk a tésztát a szőlő tetejére, majd toljuk a sütőbe 30 percre, míg lekvárrá áll össze a szósz, a morzsa pedig aranybarna.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!