Puha, édes gyümölcskenyér húsvétra: rengeteg aszalvánnyal dúsítsd

gyumolcskenyer
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ünnepekkor előkerülnek a mutatós, izgalmas sütireceptek, ilyen ez a gyümölcskenyér is, a húsvéti asztal sztárja lesz.

Ha valami mutatós, mégis egyszerűen összedobható sütivel kedveskednél a családnak, készítsd el ezt az isteni gyümölcskenyeret. A tényleges munka minimális vele, viszont érdemes már előző este beáztatni az aszalványokat, és a sütésre is időt kell szánni.

Mivel alacsony hőfokon készül, sokáig sül: hogy ne száradjon ki a tészta, vízgőzben készítsd a gyümölcskenyeret, helyezz a sütő aljába egy vízzel teli tepsit. Így garantáltan szaftos és puha sütit kapsz végeredményül. Ha esetleg a teteje túl gyorsan barnulna, csak fedd le fóliával, így told vissza. 

Ha gyerekek is esznek belőle, narancslével készítsd a sütit – ebből a 100%-os, cukrozatlan a legjobb, sőt, a frissen facsart. Ha viszont felnőtteknek készül, rumba áztasd az aszalványokat. 

Gyümölcskenyér

gyumolcskenyer2

Hozzávalók 12 szelethez

Aszalványok:

  • 100 g aszalt szilva
  • 100 g aszalt vörös áfonya
  • 100 g aszalt barack
  • 80 g mazsola
  • 50 g kandírozott narancs- vagy citromhéj
  • 500 ml narancslé (100%-os)
  • opcionális rum

Tészta:

  • 200 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • 1 csipet
  • 180 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 2 db tojás
  • 4 ek rum vagy narancslé
  • 100 g dió
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalványokat daraboljuk egyforma méretűre, majd áztassuk be a narancslébe. Fedjük le a tálat, majd tegyük a hűtőbe 1 éjszakára. (A narancslé egy részét vagy egészét rumra is cserélhetjük.)

Másnap szűrjük le az aszalványokat, a leszűrt narancslevet/rumot tegyük félre. 

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Tegyünk a sütő aljába egy vízzel töltött tepsit. Béleljünk ki sütőpapírral egy 23x13 centis kenyérformát úgy, hogy a papír túllógjon a szélein, így könnyű lesz kiemelni a sütit.

A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba, keverjük bele a fahéjat és a sót.

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Keverjük bele egyesével a tojásokat is. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, forgassuk egybe, majd adjunk hozzá a leszűrt rumból/narancsléből 4-5 evőkanálnyit. Sűrű, egynemű masszát kell kapnunk.

Végül forgassuk a tésztába a leszűrt aszalványokat és az összedarabolt diót is. Az így kapott tésztát öntsük az előkészített formába.

Nyissuk ki a sütőajtót, vigyázzunk a kicsapó gőzzel, majd tegyük a kenyérformát a sütő középső rácsára. 150 fokon süssük nagyjából 2 óráig, tűpróbával ellenőrizzük. Ha a teteje barna, de a közepe még nyers, fedjük le fóliával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük