![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha, vajas süti mazsolával gazdagítva: a walesi receptet érdemes kipróbálni
![walesisüti2](https://kep.index.hu/1/0/4174/41749/417498/41749898_3187052_03c503e5db78fcc911ffcb5cf5d44f94_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Érdemes felfedezni az angol konyha rejtett kincseit, a walesi édesség különösen finom, az omlós tészta levesz majd a lábadról.
Se nem keksz, bár nyújtani és szaggatni kell, se nem palacsinta, bár serpenyőben, zsiradékon készül. Mindegy is, minek nevezzük a walesi édességet, isteni finom, érdemes kipróbálni. Walesben a 19. század óta népszerű ez az édes lepény: a süteményt zsírral, cukorral és aszalt gyümölccsel készítették és készítik a mai napig.
A tészta puhaságáról a vaj és a disznózsír gondoskodik, nagyon omlós lesz a textúrája, a sütőpornak köszönhetően pedig könnyed lesz a végeredmény. A „welsh cakes” titkos összetevője a szerecsendió, érdemes frissen reszelt fűszert használni hozzá, hogy minél erőteljesebben érződjön az íze.
Ha te is a mazsolagyűlölők táborát erősíted, az aszalt gyümölcsöt lecserélheted, szárított áfonyával is mennyei lesz.
Mazsolás süti
![walesisüti](https://kep.index.hu/1/0/4174/41749/417499/41749940_7af751d45cd2087784c99e6d84e68ef3_wm.jpg)
Hozzávalók 15 darabhoz
- 280 gramm liszt
- 1 tk sütőpor
- 70 gramm kristálycukor (finomszemcsés)
- 1 csipet só
- 0.5 tk szerecsendió (frissen reszelt)
- 0.25 tk fahéj
- 60 gramm vaj (hideg)
- 60 gramm disznózsír (hideg)
- 80 gramm mazsola/aszalt áfonya
- 1 darab tojás
- 2 ek tej
- kristálycukor (forgatáshoz)
- vaj (sütéshez)
Elkészítés:
A lisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót, a szerecsendiót és a fahéjat. Adjuk hozzá az összekockázott, hideg vajat és a zsírt, majd dolgozzuk egybe a lisztes keverékkel, míg morzsás állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a mazsolát és a tojást, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát, ha nagyon száraz, mehet bele egy kevés tej is. Puha, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Csomagoljuk a tésztagombócot folpackba, majd tegyük a hűtőbe fél órára.
Nyújtsuk a tésztát 6-7 mm vastagra egy enyhén lisztezett felületen. Kör alakú kiszúróval szaggasuk ki a tésztát (ne túl kicsivel).
Vajazzunk ki egy serpenyőt, forrósítsuk fel, majd tegyünk bele annyi sütit, amennyi elfér. Közepes lángon, oldalanként 3-4 percig süssük.
Még melegen forgassuk őket kristálycukorba.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!