Foszlós, medvehagymás kenyér házilag: kezdőknek is sikerülni fog

mhkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Virágzik a medvehagyma, élvezd a szezonját, amíg lehet, még a házi kenyeret is feldobhatod vele.

A tavasz egyik első hírnöke a fokhagyma zamatára emlékeztető zöld, melyet sokrétűen lehet felhasználni. Ínycsiklandó krémleves, pesto, pogácsa, tojássaláta és házi kenyér is készülhet belőle, amit kezdő konyhatündérek is egyszerűen el tudnak készíteni.

Az aromás zöld feldarabolva kerül a tésztába, majd dagasztás után kenyérformában nyeri el tökéletes alakját. A vekni tetejét érdemes cifrázni, szórd meg szezámmaggal, úgy sokkal gusztusosabb és finomabb lesz.

Így lesz ropogós a héja

Az igazán jó kenyér héja ropogós, ennek érdekében vízzel spricceld le kívülről kétszer. Az első spriccelés sütés előtt történjen, majd amikor elkészült, és még forró, jöhet a második vizezés. Ezután már csak türelemre lesz szükséged, várd meg, míg kihűl a vekni, és szeletelj!

Medvehagymás házi kenyér

mhkct

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 1 dl tej (langyos)
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 g porélesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1.5 dl víz (langyos)
  • szezámmag a tetejére ízlés szerint (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejhez adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt, keverjük össze, letakarva, meleg helyen 5-8 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet a sóval forgassuk egybe.

Aprítsuk fel a megtisztított medvehagymát.

Keverjük egybe az olajat, tejfölt és vizet, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt, lisztet, felaprított medvehagymát, dagasszunk tésztát belőle.

A begyúrt tésztát helyezzük kelesztő tálba, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, nyomkodjuk téglalap alakúra, majd szorosan tekerjük fel és tegyük vajjal kikent kenyérformába.

A formába helyezett tésztát takarjuk le konyharuhával és pihentessük 30 percig, utána késsel metsszük be a tetejét, kevés vízzel spricceljük meg, szórjuk meg szezámmaggal és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-45 percre.

A megsült kenyeret még melegen megint spricceljük meg vízzel, várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd szeleteljük fel. 

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük