Mákos csiga tortaformában: foszlós finomság az ünnepi asztalra
Örvendeztesd meg a családot ezzel a nem mindennapi desszertcsodával: sokkal egyszerűbben készül, mint ahogy elsőre gondolnád!
A sajttortáknak ez a kombinációja egy valóságos nyári különlegesség, hiszen friss, lédús meggyel és mákkal készül. Az alapja egy omlós vajas tészta, erre egy citromos-mákos töltelék kerül, az egészet pedig a gyümölcs és vékony morzsaréteg koronázza.
A teljes desszert vegán, azaz sem a tésztába, sem pedig a töltelékbe nem kerül tejtermék. A vajat egyszerűen pótolhatod növényi vajalternatívával – akár ezzel a házi változattal –, vagy margarinnal, a sajtkrém helyett pedig használj vegán változatot. Nagyobb szupermarketekben és bioboltokban biztosan megtalálod mindkettőt.
A tésztához egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd dolgozzuk hozzá a hideg vajalternatívát és a kókuszjoghurtot.
Gyúrjuk össze, majd osszuk két részre: a tészta ⅓-át csomagoljuk fóliába, és tegyük fagyasztóba dermedni, a maradék ⅔-ot pedig lisztezett felületen nyújtsuk 2-3 mm vékonyra.
Helyezzük 22 cm-es kapcsos tortaformába, igazítsuk szorosan a forma aljára és oldalához, az alját szurkáljuk meg villával, és 15 percre tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.
Közben a meggy kivételével tegyük a töltelék hozzávalóit turmigxépbe, és alaposan dolgozzuk össze. Öntsük a részben átsült alapra, és egyenletesen oszlassuk el a tetején a kimagozott meggyet.
Nagy lyukú reszelőn reszeljük a meggyréteg tetejére a fagyasztóban megdermedt tésztát, majd 180 fokos sütőben 50 perc alatt süssük aranybarnára.
Kapcsoljuk ki a sütőt, de a sütit pihentessük bent további 10 percig csukott, 10 percig pedig résnyire nyitott ajtónál. Így elkerülhetjük, hogy a teteje összeessen.
Vegyük ki, és miután szobahőmérsékletűre hűlt, legalább 4 órát (de a legjobb, ha egész éjszakát) pihentessük hűtőben.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu