Kakaós-vaníliás zebratorta: mutatós desszert zabkekszes alappal

Kakaos-vanilias-zebratorta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valami igazán mutatós desszerttel rukkolnál elő a családi ebéden, akkor ez a neked való: a zebratorta zabkekszes alappal készül.

A sajttorta az egyik legjobb desszert, hiszen szinte végtelen számú variációja létezik, és hála a ma már egyre több boltban kapható növényi alternatíváknak, akár vegán változatban is tökéletesen elkészíthető. Ez a zebratorta sem tartalmaz tejterméket (vagy éppen tojást), így vegánként vagy tej- és tojásallergiásként is kompromisszumok nélkül fogyaszthatod.

A zebratorta elkészítése sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnád, és kezdőként is bátran nekifoghatsz. A végeredmény egy lágy, selymes és a hagyományosnál egészségesebb desszert lesz, amelyből az utolsó morzsa is biztosan elfogy majd.

Kakaós-vaníliás zebratorta

Kakaos-vanilias-zebratorta

Hozzávalók 12 szelethez

Az alaphoz:

  • 200 g zabkeksz
  • 40 g kókuszolaj felolvasztva

A töltelékhez:

  • 750 g vegán mascarpone
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 150 g cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 0.5 tk
  • 2 ek friss citromlé
  • 3 ek kukoricakeményítő

A kakaós réteghez:

  • 40 g kakaópor (cukrozatlan)
  • 3 ek frissen főtt feketekávé vagy növényi ital
Recept idők

Elkészítés:

Vékonyan olajozzuk ki egy 20-22 cm-es kapcsos tortaforma alját és oldalait, és tegyük félre. A zabkekszet zúzzuk apró szemcsékre, majd keverjük hozzá a folyékony kókuszolajat, és borítsuk a sütőformába. Kézzel vagy egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára, és tegyük hűtőbe.

Hevítsük elő a sütőt 170 fokra, és helyezzünk az alsó rácsra egy vízzel telt hőálló edényt. (A sütés közben felszabaduló gőz segít az egyenletesebb sütésben, és megakadályozza, hogy a torta teteje berepedezzen.)

Egy nagyobb tálban kézi mixerrel keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és az így kapott krém 2/3-át öntsük át egy másik edénybe. Egy kisebb tálkában keverjük csomómentesre a kakaót a kávéval, és alaposan forgassuk össze a maradék 1/3 krémmel.

Fogjunk 2 nagyobb térfogatú tiszta kanalat, és kanalazzuk a tepsibe a masszákat: először merjünk 2-3 evőkanálnyi vaníliás krémet a forma közepére, majd annak a közepébe jöhet 2 evőkanálnyi a kakaósból. A kanalazást addig folytassuk, amíg a masszák elfogynak.

Óvatosan helyezzük a sajttortát a sütőbe, és 70-75 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a felszíne már kicsit sem folyékony. Kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a tortát szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután a sütőformával együtt legalább 4 órára tegyük hűtőbe, és csak szeletelés előtt vegyük ki belőle.

Tetszés szerint gyümölcsökkel, csokiforgáccsal díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük