Csodaszép karamellás sajttorta: a mennyei desszert sütés nélkül készül
A világ legfinomabb kekszalapú sajttortája, melyben a sós karamell különleges íze uralkodik. A házi készítésű szósz a torta tetején és a krémben is helyet kap.
A sütés nélküli sajttorta az egyik legszuperebb és legegyszerűbben összedobható desszert, ha valami igazán látványosat készítenél kevés energiával. Ez a változat ízben és állagban szinte teljes mértékben hasonlít hagyományos társaira, azonban akkor is bátran fogyaszthatod, ha nem ehetsz tejtermékeket.
A töltelék alapját ugyanis vegán krémsajt képezi, és áztatott, lepürésített kesudió egészíti ki. Az egész egy könnyed, selymes keveréket alkot, amelyet frissítő citrom és illatos gyömbér tesz izgalmassá. A desszert megkoronázásaként édes, de nem túlságosan puha őszibarackokat használj, mert csak abban az esetben tudsz szabályos szeleteket vágni belőlük. A barackot tetszés szerint nektarinra is cserélheted.
A megadott mennyiségekhez egy kb. 22-23 cm-es kivehető aljú piteforma szükséges. Ennek hiányában kapcsos tortaformát is használhatsz.
A kesudiót legalább egy órára áztassuk forró vízbe, és tegyük félre.
Az alaphoz tegyük a kekszet aprítógépbe, zúzzuk össze, majd keverjük hozzá az olvasztott kókuszolajat. Béleljünk ki egy kerek sütőformát sütőpapírral, és egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára és az oldalára a tésztát. Tegyük hűtőbe.
A töltelékhez szűrjük le az időközben puhára ázott kesudiót, minden más hozzávalóval együtt tegyük aprítógépbe, és 2-3 perc alatt dolgozzuk teljesen simára. Öntsük a kekszalapra, és legalább 4 órára (de a legjobb, ha egész éjszakára) tegyük hűtőbe.
Ha a sajttorta megdermedt, tetszés szerint díszítsük őszibarackkal és bogyós gyümölcsökkel.
Fotók: Getty Images