Pihe-puha meggyes pite: gyorsan kész van a kevert alap
Ez a meggyes pite a nyár kedvenc sütije lesz: az álompuha kevert tészta percek alatt összeáll, az egészet pedig lédús meggy teszi tökéletessé.
A francia tejpite egy végtelenül egyszerű desszert, amelybe sok gyümölcs – általában cseresznye vagy meggy – sül. Mivel sok folyadék szerepel a receptben, ezért a tésztája teljesen más, mint a hagyományos kevert tésztás süteményeké: remegős, már-már pudingos, szinte elolvad az ember szájában.
Mivel az eredeti receptnek ez egy vegán változata, ezért néhány klasszikus alapanyag helyére más kerül. Így például a tejet szójaital, a tojást pedig kukoricakeményítő helyettesíti, és az extrém pudingos állagért a selyemtofu felel.
Tegyük egy nagyobb tálba a folyékony/nedves hozzávalókat (vajalternatíva, selyemtofu, szójaital, vaníliakivonat, citromlé, citromhéj, meggylikőr), és kézi mixerrel dolgozzuk homogén állagúra.
Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, mandulaliszt, cukor, keményítő, só, kurkuma), majd forgassuk össze a folyékony alappal.
Egy kevés olvasztott vajalternatívával vagy olajjal kenjünk ki egy 22-24 cm-es piteformát, majd öntsük bele a masszát. Pakoljuk tele a tetejét a kimagozott meggyel, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje, de a közepe még kissé ragacsos.
Vegyük ki a sütőből, és szeletelés előtt legalább 1 órát pihentessük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu