A legjobb receptek meggyből, süti és leves is van köztük – 8 kedvencünket mutatjuk
A lédús gyümölcs lehet édes vagy savanykás zamatú, ez fajtától függ, bár minél érettebb, annál finomabb.
A kevert sütik nagy kedvencek. Nem csak elmajszolni jó érzés őket, az elkészítésük is öröm, hisz a sütés művészetében nem annyira jártasak is bátran belevághatnak, a siker biztos. A kevert finomságok közül nagy kedvencek a gyümölccsel telepakolt változatok, ilyen a meggyes, cseresznyés, áfonyás, epres és társaik.
A meggyes kevert sütemény tésztájában a vanília is nagy szerepet kap. A legjobb, ha vaníliarúd kikapart belseje kerül a masszába, de ha túl drágának találod, akkor 2 csomag vaníliás cukorral vagy vaníliakivonattal helyettesítsd. A meggynek is jár a pluszaroma, forgasd egybe 1 teáskanál fahéjjal vagy rummal, úgy sokkal finomabb lesz a kevert sütemény.
A meggyet mossuk meg és magozzuk ki. Ha befőttel dolgozunk, csepegtessük le, ha pedig fagyasztottal, azt 30 perccel a használat előtt vegyük ki a mélyhűtőből.
Ezután a meggyet forgassuk egybe liszttel.
A tojásokat üssük keverőtálba, majd adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét és a cukrot. Ezután keverjük fehéredésig, utána adjuk hozzá a joghurtot és az olajat.
Egy másik tálba szitáljuk bele a lisztet, és keverjük egybe a sóval és sütőporral. Ezután apránként forgassuk egybe a tojásos keverékkel, majd adjuk hozzá az előkészített gyümölcsöt.
A tepsit (20x30 cm) béleljük ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süssük (a sütési idő 35-40 perc, de sütőtől függően néhány perccel kevesebb vagy több idő is szükséges lehet a tésztának).
A kész süteményt kihűlt állapotában, tetszés szerint szeleteljük fel, ha szeretnénk, szórjuk meg porcukorral vagy vaníliás cukorral.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu