Sokkal finomabb, mint a tojásos lecsó: a török menement muszáj kipróbálni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Lecsós tojás vagy tojásos lecsó, mindegy, a törökök menemen-je egy szuper reggeli.
Még mindig annyira jók a paprikák és paradicsomok, hogy nem kell és nem is lehet leállni a különféle lecsók készítésével. A törökök reggelire eszik, és voltaképpen semmi különös nincs a verziójukban, mégis más, mint a miénk, pedig csak egyetlen dolog teszi a különbséget: az arányok.
Ebben az esetben pedig az arányok óriási, elmondhatatlan különbséget jelentenek. A menemen ugyanis így éppen nem egészen olyan mint egy lecsó, és nem is egészen olyan mint egy rántotta, hanem egy tökéletes félút a kettő között. Külön említendő óriási előnye, hogy ugyan eredetileg reggelinek számít, annyira gazdag, hogy ebédre és vacsorára is éppen ugyanannyira belillik, ráadásul körülbelül tíz perc alatt készül el.
Egyetlen dologra kell nagyon figyelni: nem szabad kiszárítani a tojást, akkor kell elzárni a lángot, mikor még krémes.
Menemen
Hozzávalók 2 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 3 darab paradicsom
- 4 darab paprika
- 4 darab tojás
- 2 csipet só
- 1 evőkanál olaj
- 1 csipet őrölt csili
Elkészítés:
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, a tojásokat egy kis tálba ütjük, felverjük, megsózzuk. A hagymát finomra aprítjuk. Egy serpenyőben öntjük az olajat, előbb a hagymát tesszük bele és kevergetjük pár percig, majd a paprikát, és újabb néhány perc után a paradicsomot. AMikor minden kissé összeesett, ráöntjük a tojást és elkeverjük, majd levesszük a lángról.
Fotók: Ács Bori/Sóbors