A legfinomabb hideg leves Mexikóból avokádóval és kukoricával

alcov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Különleges, nyári, hideg leves egyenesen Mexikóból. Selymes és ízes, az avokádónak köszönhetően gyönyörű halványzöld színével hívja fel magára a figyelmet.

A levesben az aztékok kedvenc csemegéje, az avokádó dominál. Az ízletes, krémes gyümölcshúsból készül a népszerű guacamole is, vagyis a klasszikus avokádószósz, ami nem csak Mexikóban kedvelt, az egész világon jóízűen fogyasztják.

A hidegen tálalt avokádólevesbe minden olyan finomság belekerül, ami Mexikóra jellemző - ízesítésnél használjunk limelevet, valamint koriandert, ami nagyon hasonlít a petrezselyemhez kinézetében és használatában is, de ízében eltérő. A zöldfűszert a tálalásnál tegyük a levesre, markáns íze különlegessé teszi, de ha nem szeretjük, helyettesíthetjük petrezselyemmel, viszont úgy a leves ízvilága kevésbé lesz intenzív.

Mexikói avokádóleves

alct

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab érett avokádó
  • 1 darab vöröshagyma
  • 5 dekagramm vaj
  • 1 darab póréhagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deciliter joghurt
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál limelé
  • 300 milliliter tejszín
  • 2 marék koriander
  • 1 darab babérlevél
  • 7 deciliter alaplé (bármilyen)
  • 1 doboz csemegekukorica
Recept idők

Elkészítés:

A vajat egy edényben megolvasztjuk, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, póréhagymát, répát és a zúzott fokhagymát. 4-5 perc után felöntjük alaplével, beletesszük a babérlevelet, sóval és borssal ízesítjük, 30 percig főzzük.

Az avokádó húsát kikanalazzuk, 2-3 evőkanál lével (merjünk ki a levesből) összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a leveshez. A babérlevelet vegyük ki, majd turmixoljuk a levest lágy, selymes állagúra, keverjük hozzá a tejszínt és a lime levét is. Jól behűtve, joghurttal megöntözve és finomra vágott korianderrel tálaljuk, illetve csemegekukorica vagy avokádódarabok is kerülhetnek a hideg levesre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük