Csípős, fűszeres mexikói rizs rengeteg paradicsommal: köret, de főétel is lehet belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Paradicsomos lében, rengeteg fűszerrel fő készre a rizs, amely friss zöldekkel megszórva a legjobb.
Izgalmas, pikáns fogás, ami újra bebizonyítja, hogy a rizs egyáltalán nem unalmas: csípős, paradicsomos, fűszeres köret vagy egytálétel is készülhet belőle. Az alább olvasható verzió a mexikói rizs alapreceptje, ezt bátran lehet gazdagítani kukoricával, vörösbabbal, újhagymával.
Egy intenzíven csípős ételről van szó, de rajtunk múlik, hogy mennyire lesz az: jalapeno paprikából akár 3 darab is mehet bele, de ezt csak az igazán bátraknak ajánlom, ugyanis a fűszerkeverék is elég erős már önmagában.
A mexikói fűszerkeverék
Magához a fűszerkeverékhez is találtok lejjeb receptet, a megadott mennyiségből nagyobb adag lesz. Fontos, hogy a megmaradt fűszert légmentesen zárható dobozban vagy üvegben kell tárolni, fénytől, hőtől és nedvességtől mentes helyen. Maga a fűszerkeverék nagyon csípős, rengeteg chili van benne, úgyhogy aki enyhébb ízekre vágyik, az kevesebbet tegyen belőle a rizshez.
Mexikói rizs
Hozzávalók 8 adaghoz
A rizshez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 darab jalapeno
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 gramm jázmin rizs
- 500 milliliter alaplé
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 240 milliliter passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál mexikói fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
- opcionális koriander
A mexikói fűszerkeverékhez:
- 4 evőkanál chilipor
- 2 evőkanál füstölt fűszerpaprika
- 2 evőkanál kömény (őrölt)
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál oregánó (őrölt)
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 2 teáskanál chilipehely
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a jalapenót vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk apróra, a fokhagymát reszeljük le.
A fűszerkeverék hozzávalóit keverjük egybe, tegyük félre.
Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, dobjuk bele a hagymát és a jalapenót, picit dinszteljük őket, míg a hagyma puha nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük át, 1-2 percig pirítsuk.
Borítsuk bele a rizst, keverjük át, hogy az olaj bevonja, majd 4-5 percig pirítsuk, míg enyhe barna színt nem kap. Öntsük rá az alaplevet, a kétféle paradicsomot, a sót és a fűszerkeveréket. Keverjük alaposan össze, majd forrásig melegítsük.
Ha forr, fedjük le, majd alacsony lángon kb. 15 percig főzzük, míg a rizs puha nem lesz.
Melegen, korianderrel tálaljuk.
Fotó: Getty Images