![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Csípős, fűszeres mexikói rizs rengeteg paradicsommal: köret, de főétel is lehet belőle
![mexikóirizs](https://kep.index.hu/1/0/3232/32321/323211/32321107_2478587_70f22f8648722ce4d59d6b555c41cc6d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Paradicsomos lében, rengeteg fűszerrel fő készre a rizs, amely friss zöldekkel megszórva a legjobb.
Izgalmas, pikáns fogás, ami újra bebizonyítja, hogy a rizs egyáltalán nem unalmas: csípős, paradicsomos, fűszeres köret vagy egytálétel is készülhet belőle. Az alább olvasható verzió a mexikói rizs alapreceptje, ezt bátran lehet gazdagítani kukoricával, vörösbabbal, újhagymával.
Egy intenzíven csípős ételről van szó, de rajtunk múlik, hogy mennyire lesz az: jalapeno paprikából akár 3 darab is mehet bele, de ezt csak az igazán bátraknak ajánlom, ugyanis a fűszerkeverék is elég erős már önmagában.
A mexikói fűszerkeverék
Magához a fűszerkeverékhez is találtok lejjeb receptet, a megadott mennyiségből nagyobb adag lesz. Fontos, hogy a megmaradt fűszert légmentesen zárható dobozban vagy üvegben kell tárolni, fénytől, hőtől és nedvességtől mentes helyen. Maga a fűszerkeverék nagyon csípős, rengeteg chili van benne, úgyhogy aki enyhébb ízekre vágyik, az kevesebbet tegyen belőle a rizshez.
Mexikói rizs
![mexikói-rizs](https://kep.index.hu/1/0/3232/32321/323211/32321129_8a704cf4935cfa0755c40d07ea59daa5_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
A rizshez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kisebb fej hagyma
- 1 darab jalapeno
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 gramm jázmin rizs
- 500 milliliter alaplé
- 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
- 240 milliliter passzírozott paradicsom
- 2 evőkanál mexikói fűszerkeverék
- 1 teáskanál só
- opcionális koriander
A mexikói fűszerkeverékhez:
- 4 evőkanál chilipor
- 2 evőkanál füstölt fűszerpaprika
- 2 evőkanál kömény (őrölt)
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál oregánó (őrölt)
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 2 teáskanál chilipehely
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a jalapenót vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk apróra, a fokhagymát reszeljük le.
A fűszerkeverék hozzávalóit keverjük egybe, tegyük félre.
Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, dobjuk bele a hagymát és a jalapenót, picit dinszteljük őket, míg a hagyma puha nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük át, 1-2 percig pirítsuk.
Borítsuk bele a rizst, keverjük át, hogy az olaj bevonja, majd 4-5 percig pirítsuk, míg enyhe barna színt nem kap. Öntsük rá az alaplevet, a kétféle paradicsomot, a sót és a fűszerkeveréket. Keverjük alaposan össze, majd forrásig melegítsük.
Ha forr, fedjük le, majd alacsony lángon kb. 15 percig főzzük, míg a rizs puha nem lesz.
Melegen, korianderrel tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!