Csípős, fűszeres mexikói rizs rengeteg paradicsommal: köret, de főétel is lehet belőle

mexikóirizs
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Paradicsomos lében, rengeteg fűszerrel fő készre a rizs, amely friss zöldekkel megszórva a legjobb.

Izgalmas, pikáns fogás, ami újra bebizonyítja, hogy a rizs egyáltalán nem unalmas: csípős, paradicsomos, fűszeres köret vagy egytálétel is készülhet belőle. Az alább olvasható verzió a mexikói rizs alapreceptje, ezt bátran lehet gazdagítani kukoricával, vörösbabbal, újhagymával. 

Egy intenzíven csípős ételről van szó, de rajtunk múlik, hogy mennyire lesz az: jalapeno paprikából akár 3 darab is mehet bele, de ezt csak az igazán bátraknak ajánlom, ugyanis a fűszerkeverék is elég erős már önmagában.

A mexikói fűszerkeverék

Magához a fűszerkeverékhez is találtok lejjeb receptet, a megadott mennyiségből nagyobb adag lesz. Fontos, hogy a megmaradt fűszert légmentesen zárható dobozban vagy üvegben kell tárolni, fénytől, hőtől és nedvességtől mentes helyen. Maga a fűszerkeverék nagyon csípős, rengeteg chili van benne, úgyhogy aki enyhébb ízekre vágyik, az kevesebbet tegyen belőle a rizshez. 

Mexikói rizs

mexikói-rizs

Hozzávalók 8 adaghoz:

A rizshez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 darab jalapeno
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 gramm jázmin rizs
  • 500 milliliter alaplé
  • 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
  • 240 milliliter passzírozott paradicsom
  • 2 evőkanál mexikói fűszerkeverék
  • 1 teáskanál
  • opcionális koriander

A mexikói fűszerkeverékhez:

  • 4 evőkanál chilipor
  • 2 evőkanál füstölt fűszerpaprika
  • 2 evőkanál kömény (őrölt)
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál oregánó (őrölt)
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 2 teáskanál chilipehely
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, kockázzuk össze, a jalapenót vágjuk félbe, kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk apróra, a fokhagymát reszeljük le.

A fűszerkeverék hozzávalóit keverjük egybe, tegyük félre.

Egy lábasban melegítsünk olívaolajat, dobjuk bele a hagymát és a jalapenót, picit dinszteljük őket, míg a hagyma puha nem lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük át, 1-2 percig pirítsuk.

Borítsuk bele a rizst, keverjük át, hogy az olaj bevonja, majd 4-5 percig pirítsuk, míg enyhe barna színt nem kap. Öntsük rá az alaplevet, a kétféle paradicsomot, a sót és a fűszerkeveréket. Keverjük alaposan össze, majd forrásig melegítsük.

Ha forr, fedjük le, majd alacsony lángon kb. 15 percig főzzük, míg a rizs puha nem lesz.

Melegen, korianderrel tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük