Pergős rizs sütőben készítve: biztosan nem lesz ragacsos
Sima vízzel is elkészítheted az alábbi receptet, de ha igazán finomat szeretnél enni, alaplében, fokhagyma társaságában párold a rizst.
A spanyol rizses egytálétel, avagy a paella, rendkívül ízletes és tartalmas, zöldségek és kolbász is gazdagítja. A mexikói rizs hasonlít a spanyolra, több recept szerint kipróbálható, az azonban közös a változatokban, hogy a karakterét a dinsztelt hagyma és a füstölt paprika adja meg.
A mexikói rizs a magyar konyhában is népszerű, igaz, az távol áll az eredeti recepttől. A magyar változatba rendszerint mexikói zöldségkeverék kerül, ezért sokan máris ráaggatják a mexikói rizs nevet.
Az igazi mexikói rizst a dinsztelt hagyma, sűrített paradicsom és a füstölt paprika teszi különlegessé. A zöldségek terén szabad kezet kapsz, ha szeretnéd, kaliforniai paprika, kukorica vagy bab is kerülhet bele, tálalásnál pedig korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva kínáld.
Egy magas falú lábasban vagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát, és dinszteljük 5-8 percig. Ezután a fokhagymát is keverjük hozzá, majd 20-30 másodperc után a rizst is. Körülbelül 1 perc után öntsük fel az alaplével, és keverjük hozzá a borsót, sárgarépát, sűrített paradicsomot, sót, borsot, füstölt paprikát és a köményt.
A rizst lefedve, alacsony láng felett főzzük 15-20 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu