10 laktató fogás kolbászból: isteni receptek, melyeket érdemes kipróbálni
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Lehet füstölt, száraz vagy lángolt, a kolbász sokoldalúan felhasználható a konyhában, tartalmas és ízletes fogások készülhetnek belőle, melyeknek nehéz ellenállni.
A nagymamák szerint egy kis darabka kolbász mindennel csodát tesz, még a legegyszerűbb krumplilevest is ízesebbé varázsolja.
A hazai piacon szép számmal találni ízletes kolbászokat, melyeket nem csak kenyérrel lehet falatozni, főzésnél is ki lehet próbálni. A kolbászt bátran karikázhatod magyaros ételekbe, feldobja a székelykáposztát, különböző levesekben is elfér, és még rengetegféle étel készülhet belőle, melyekből most a kedvenceinket szedtük egy csokorba.
Kolbászos lecsó
A lecsó a magyar konyha nagy kedvence, mely rengetegféle változatban próbálható ki. Finom tojással vagy kolbásszal dúsítva. A szaftos lecsót falatozhatod kenyérrel tunkolva, vagy készíts mellé tarhonyát, nokedlit, de rizzsel is jól fog esni.
Szaftos rakott krumpli
A rakott krumplit érdemes nagyobb adagban készíteni, mivel ha marad belőle másnapra, sütőbe tolva, felmelegítve ugyanolyan finom lesz, mintha frissen készült volna. Az egytepsis fogás sokféle változatban készülhet, az egyik legfinomabb a kolbászos, mely a hústól szaftos és ízletes lesz.
Töltött rántott hús
A töltött rántott hús, ismertebb nevén a betyárszelet, kolbásszal, szalonnával, paprikával töltve készül. Ha marad a töltelékből, edd meg kenyérrel, vagy tedd hűtőbe, így néhány napig tárolhatod, reggeli tojásrántottának tökéletes lesz.
Sarkadi pecsenye
A sarkadi pecsenye régi kedvenc, mely a kisvendéglők étlapján nagyon kedvelt fogásnak számított. A karajból készült finomságot gombás, kolbászos ragu teszi különlegessé, mely a hús tetejére kerül, sajttal megszórva sül szép aranybarnára.
Portugál kelkáposztaleves
A portugál káposztaleves nagyon tartalmas, ízletes fogás, mely a kolbásztól, szalonnától és a füstölt paprikától ellenállhatatlan. Kolbászból füstöltet használj, de chorizóval is kipróbálhatod. Kelkáposzta helyett pedig kínai kelt is választhatsz. Hogy a zöld megőrizze szép színét, érdemes fél teáskanál szódabikarbónát a leveshez keverni.
Kiadós paprikás krumpli
A paprikás krumpli igazi magyaros étel, mely akkor a legfinomabb, ha a szaftja jó sűrű, tunkolnivaló. Az egytálétel sokféle változatban az asztalra kerülhet, van, aki virslivel készíti, míg más kolbásszal. Utóbbi vásárlásánál törekedj a jó minőségre, füstölttel a legfinomabb, de debrecenivel is kipróbálhatod.
Egyszerű kolbászos tészta
A kiadós tésztás étel 15 perc alatt az asztalra kerül. A finomság fokhagymás, bazsalikomos fűszerezéssel készül, mely a kolbásztól szaftosabb és tartalmasabb lesz. Ha kedveled a csípősebb ízeket, akkor chilipelyhet is használj a fűszerezésnél.
Kolbászos-zöldséges egyserpenyős
Az egyserpenyős kolbászos fogás tartalmas, mégsem terheli meg a gyomrot. Az étel elkészítése pofonegyszerű, csak pirítsd le a választott kolbászt, tedd félre, majd a serpenyőben forgasd meg kedvenc színes zöldségeidet, aztán keverd egybe őket. Az étel fűszerezése mediterrán hangulatú, bazsalikom és oregánó teszi izgalmassá.
Fűszeres kolbász tésztába sütve
A különleges brit kolbászos fogás egyszerűen készül. Az általad választott kolbászt a Yorkshire pudding tésztájával kell leönteni és megsütni. Ha szeretnéd, a tésztát fűszerezheted ízlésed szerint, tálalásnál pedig mustárral teheted még izgalmasabbá a fogást.
Kolbásszal és krémsajttal töltött csiga
Csupán néhány hozzávalóból készül az ellenállhatatlan kolbászos csiga, melyből jobban jársz, ha dupla adaggal gyártasz. A leveles tésztás finomság tökéletes vendégváró, de reggelire is szuper választás. Hogy igazán finom legyen, a kolbászt érdemes kicsit lepirítani, mielőtt a tésztára teszed.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors