Különleges tenger gyümölcsei paella: a lepirult rizs a titka

paella4
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sok-sok zöldség kerül a tengeri herkentyűk mellé, paprika, paradicsom és zöldborsó is gazdagítja a fűszeres, rizses fogást.

Ha Spanyolországban jársz, kötelező kipróbálni a helyi paellát, kevés ennél finomabb egytálétel létezik. Szerencsére azonban nem muszáj a mediterrán vidékre utaznod ahhoz, hogy megkóstold az ízletes, rizses fogást, otthon is elkészítheted.

A paella lelke a sáfrány és a „socarrat”, vagyis az edény alján és oldalán ropogósra és aranybarnára sült rizs. Annak érdekében, hogy kialakuljon ez a réteg, fontos, hogy a serpenyő tartalmát ne keverd meg, csak rázogasd, így az alul maradt rizsszemek szépen megpirulnak. Rizsből mindenképp kerek szeműt válassz, a rizottóhoz való arborio tökéletes lesz.

Bár a chorizóval és hússal készült paella is népszerű, mi most egy tenger gyümölcseis változat mellett tettük le a voksunkat, fekete kagyló, koktélrák és füstölt lazac ízesíti a rizst.

Tenger gyümölcsei paella

paella2

Hozzávalók 6 személyre

  • 1.5 liter alaplé
  • 0.25 tk sáfrány
  • 1 teáskanál
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab kaliforniai paprika (zöld)
  • 1 darab kápia paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm füstölt lazac
  • 200 gramm koktélrák (konyhakész)
  • 2 darab sült paprika (lében eltéve)
  • 550 gramm kerek szemű rizs
  • 200 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
  • 100 gramm zöldborsó (mirelit)
  • 1 kilogramm fekete kagyló
Recept idők

Elkészítés:

Az alaplevet melegítsük fel, amikor forr, kapcsoljuk le a lángot, keverjük el benne a sáfrányt és a sót. Tegyük félre kb. 20 percre.

Addig készítsük elő a hozzávalókat: a hagymákat pucoljuk meg, vágjuk mindkettőt finomra. A paprikákat mossuk meg, vágjuk őket kockákra a sült paprikával együtt. A lazacot is vágjuk egészen kicsi kockákra, a rizst mossuk át, majd hagyjuk lecsepegni.

Forrósítsunk olajat egy sütőbe is betehető nagy méretű serpenyőben/tálban (paellasütő tálban, ha van). Dobjuk rá a hagymát, a kaliforniai és kápia paprikát, dinszteljük a zöldségeket pár percig, míg megpuhulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a lazacot, a koktélrákot és a sült paprikát. Pirítsuk őket 1-2 percig, majd mehet rá az átmosott rizs is. Keverjünk mindent alaposan egybe. 

Öntsük fel a rizst a sáfrányos alaplé kb. egyharmadával, keverjük vele össze. Öntsük rá a paradicsomot, szórjuk rá a zöldborsót. Fedjük le a serpenyőt, majd közepes lángon főzzük kb. 10 percig, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot. Közben ne kevergessük, maximum rázogassuk a tálat.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Ha a rizs magába szívta a folyadékot, öntsük fel a következő harmad alaplével. Most se keverjük át, csak rázogassuk. Főzzük fedő alatt tovább, míg magába nem szívja a folyadékot. Kóstoljuk meg a rizst, ha szükséges, sózzuk. Ha még roppanósnak érződik a rizs, öntsük rá a maradék alaplevet, nem muszáj mindet, ha úgy ítéljük meg, már nem hiányzik neki sok. Rendezzük el a tetején a kagylókat, egy részüket héjastól szúrjuk a rizsbe, a másik részüknek szedjük ki a húsát, szórjuk a tetejére.

Toljuk a serpenyőt az előmelegített sütőbe, majd süssük még kb. 15-20 percig, míg a rizs teljesen puha nem lesz, az utolsó adag folyadékot is magába szívja.

A kész paellát frissen, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük