Isteni mézes-chilis répa ropogós csicserivel: joghurtos ágyon pihen a zöldség

répásköret2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsmentes fogás még nem volt ennyire finom, annyi íz és állag keveredik ebben az ételben, hogy mindenkit levesz a lábáról.

Ez a fogás annyira izgalmas, hogy nem lehet betelni vele, valódi ízbomba: egyszerre édes, csípős, savanykás. A répa természetes édességére a méz erősít rá, amit a chili és a feta sajt ellensúlyoz, a krémes joghurt pedig a ropogós csicseriborsóval képez kontrasztot.

Bár vegetáriánus fogás, annyira gazdag ízű, hogy nem fog hiányozni belőle a hús. A görög joghurtos-fetás alap teszi igazán tartalmassá, ha pitával mártogatod, tényleg megállja a helyét főételként is.

Az eredeti recept a mob oldalán jött velem szembe, azt alakítottam picit át, és egyértelműen az egyik nagy kedvencünk lett.

Mézes-chilis répa joghurttal

répásköret

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g répa
  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 0.5 db citrom
  • 300 g görög joghurt
  • 150 g feta
  • 400 g csicseriborsó (konzerv)
  • 2 ek méz
  • 2 tk chiliszósz (erősségtől függően)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A répák végeit vágjuk le, majd pucoljuk meg őket. Ha picik és vékonyak, maradhatnak egészben, ha nagyon vastagok, vágjuk őket hosszában félbe, ha hosszúak, akkor keresztben. Tegyük a répákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg egy kevés olajjal, sózzuk, borsozzuk. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, félidőnél fordítsuk meg őket.

Közben a fél csokor petrezselymet aprítsuk össze. Tegyük egy mozsárba, adjuk hozzá a fél citrom levét és egy löttyintésnyi olívaolajat, majd dolgozzuk egybe, míg szósz nem lesz belőle. Egy kevés só is mehet bele.

A joghurtot tegyük egy tálba, morzsoljuk bele a fetát, majd robotgéppel keverjük krémesre a kettőt. Borsozzuk ízlés szerint.

A csicserit szűrjük le, öblítsük át, csöpögtessük le, majd adjuk a répához. Toljuk őket együtt is a sütőbe 10-15 percre, míg a répa puha, a csicseri ropogós nem lesz.

Az olvasztott mézet és a chiliszószt keverjük össze egy tálkában. Öntsük az elkészült répára és csicserire, forgassuk velük egybe.

Kanalazzunk egy tányérra a fetás-joghurtos krémből, szedjünk rá mézes-chilis répát és csicserit, majd a zöld olajjal kínáljuk. Pitával tunkolva a legfinomabb.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük