Mézes-fokhagymás húsgolyók: előételnek és főételnek is zseniális
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
Ha szeretitek a sima húsgolyót, akkor ezért a mézes-fokhagymás verzióért teljesen odáig lesztek, ez a szósz megkoronázza az egész ételt.
Ebben a receptben az édes és a sós ízek tökéletes harmóniában vannak egymással, a méz és a fokhagyma hihetetlenül jól passzolnak egymáshoz. Ráadásul ez az isteni öntet kívül-belül átjárja a gombócokat, egy igazi ízbomba.
Ha vendégeket várunk, akkor elkészíthetjük kicsit kisebb méretben is a gombócokat és feltálalhatjuk előételként, de krumplipürével vagy rizzsel egy szuper főétel is lehet belőle.
Gyorsan és lassan is készíthetjük
Ez a recept alapvetően egy gyors változat, de a főzési időt lehet növelni, minél többet főnek a gombócok a szószban, annál jobban átjárja őket a mézes-fokhagymás öntet. Vannak, akik akár 4 órán keresztül is főzik lassú tűzön a húsgolyókat, ha tehetjük, mi is hagyjunk egy kis plusz időt erre.
Vannak olyanok is, akik fagyasztott húsgolyót használnak alapnak, így megspórolják a hús elkészítési idejét. Ezt is megtehetjük persze, ha nagyon kevés időnk van a főzésre, de inkább álljunk neki a saját készítésű golyóknak.
Mézes-fokhagymás húsgolyók
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm darált marhahús
- 1 bögre zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
- 0.5 bögre tej
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 bögre ketchup
- 0.67 bögre méz
- 3 teáskanál szójaszósz
Elkészítés:
Ha ezzel megvagyunk, álljunk neki a húsgolyók összeállításának. A marhahúst, a tojást, a tejet, a fokhagymaport, a sót és a zsemlemorzsát gyúrjuk össze, és formázzunk a masszából golyókat.
Tegyük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 30 percig süssük, amíg a közepe már nem rózsaszín.
Közben elkészíthetjük a szószt: az összezúzott fokhagymát, a ketchupot, a szójaszószt és a mézet tegyük egy serpenyőbe, melegítsük össze őket.
Ebbe mehetnek az elkészült húsgolyók, forgassuk át őket a szószban, és minimum 10 percig főzzük így, de minél tovább, annál jobb.
Magában előételként vagy körettel főételként tálaljuk. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.
Fotó: Shutterstock