Mézes-fokhagymás húsgolyók: előételnek és főételnek is zseniális

8
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha szeretitek a sima húsgolyót, akkor ezért a mézes-fokhagymás verzióért teljesen odáig lesztek, ez a szósz megkoronázza az egész ételt.

Ebben a receptben az édes és a sós ízek tökéletes harmóniában vannak egymással, a méz és a fokhagyma hihetetlenül jól passzolnak egymáshoz. Ráadásul ez az isteni öntet kívül-belül átjárja a gombócokat, egy igazi ízbomba.

Ha vendégeket várunk, akkor elkészíthetjük kicsit kisebb méretben is a gombócokat és feltálalhatjuk előételként, de krumplipürével vagy rizzsel egy szuper főétel is lehet belőle. 

Gyorsan és lassan is készíthetjük

Ez a recept alapvetően egy gyors változat, de a főzési időt lehet növelni, minél többet főnek a gombócok a szószban, annál jobban átjárja őket a mézes-fokhagymás öntet. Vannak, akik akár 4 órán keresztül is főzik lassú tűzön a húsgolyókat, ha tehetjük, mi is hagyjunk egy kis plusz időt erre. 

Vannak olyanok is, akik fagyasztott húsgolyót használnak alapnak, így megspórolják a hús elkészítési idejét. Ezt is megtehetjük persze, ha nagyon kevés időnk van a főzésre, de inkább álljunk neki a saját készítésű golyóknak. 

Mézes-fokhagymás húsgolyók

húsgolyórecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm darált marhahús
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • 2 darab tojás
  • 0.5 bögre tej
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre ketchup
  • 0.67 bögre méz
  • 3 teáskanál szójaszósz
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Ha ezzel megvagyunk, álljunk neki a húsgolyók összeállításának. A marhahúst, a tojást, a tejet, a fokhagymaport, a sót és a zsemlemorzsát gyúrjuk össze, és formázzunk a masszából golyókat.

Tegyük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 30 percig süssük, amíg a közepe már nem rózsaszín.

Közben elkészíthetjük a szószt: az összezúzott fokhagymát, a ketchupot, a szójaszószt és a mézet tegyük egy serpenyőbe, melegítsük össze őket.

Ebbe mehetnek az elkészült húsgolyók, forgassuk át őket a szószban, és minimum 10 percig főzzük így, de minél tovább, annál jobb.

Magában előételként vagy körettel főételként tálaljuk. Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon