Karácsonyi Hasselback-sütőtök mézes mázzal: húsmentes főétel az ünnepi asztalra

hasselbacktök
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A töltött káposzta és pulykasült után jólesik valamilyen könnyedebb, mégis izgalmas, különleges fogás.

Ha van vegetáriánus a családban, vagy egyszerűen csak szeretnél a nehéz klasszikus karácsonyi ételek mellé valamilyen könnyedebb fogást, póbáld ki ezt a Hasselback-sütőtököt. A vajpuhára sült tököt mézes-balzsamecetes máz borítja, egyszerre lesz édeskés és egészen enyhén savas, tökéletes harmóniában állnak egymással az ízek.

Ha még aromásabbra készítenéd, különböző zöldfűszerekkel dobhatod fel: én babérlevelet használtam, nagyon jól illett a tökhöz, viszont nem szabad túl sokáig sütni vele, mert keserűvé teheti az ételt. Ha hozzá tudsz jutni, friss zsályával is isteni lesz, de akár 1-2 ág kakukkfüvet is tehetsz rá. Ha pedig más irányba vinnéd el a Hasselback-sütőtököt, karikázz chilit a mézes mázba, azzal öntsd nyakon.

A máz, ami lefolyik a sütőpapírra, odaéghet, ettől nem kell félni, a tök húsát ez nem érinti, a széléről pedig könnyedén le lehet szedni az égett részt, miután megszilárdult.

Hasselback-sütőtök

hasselbacktök2

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 darab sütőtök (kanadai)
  • 2 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 100 gramm méz
  • 50 gramm vaj
  • 3 ek balzsamecet
  • 6 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A sütőtököt vágjuk hosszában félbe. Kanalazzuk ki belőle a magokat. A tököt zöldséghámozóval pucoljuk meg, nem csak a kemény külső részét, hanem az alatta levő fehéret is húzzuk le róla.

Kenjük be a feleket olívaolajjal, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 15-18 percig, míg éppen csak puhulni kezdenek.

Közben a mézet, a balzsamecetet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Akkor jó, amikor picit sűrűsödik a szósz, ehhez 6-8 perc kell. Vegyük lejjebb a lángot, tartsuk melegen a mázat.

Vegyük ki a sütőtököt a sütőből, hagyjuk picit hűlni. Egy éles késsel vágjuk be a sütőtök domború oldalát kb. fél-1 centinkét, mélyen vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen.

Tegyük vissza a tepsibe a sütőtököt a bevagdosott felével felfelé. Sózzuk, borsozzuk. Kenjük le a máz egy részével, majd toljuk a sütőbe a tököt. 10 percenként vegyük ki, kenjük át újabb adag mázzal, majd tegyük vissza, míg teljesen puha nem lesz, kb. 45 perc kell neki. Az utolsó 10 percben tegyünk egy-egy bevágásba babérlevelet, majd úgy toljuk vissza, nagyon jó aromát ad a tök húsának, de nem szabad vele sokáig sütni, mert keserű lehet tőle az étel.

Frissen, melegen tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük