![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Karácsonyi Hasselback-sütőtök mézes mázzal: húsmentes főétel az ünnepi asztalra
![hasselbacktök](https://kep.index.hu/1/0/4103/41037/410374/41037487_3131569_0d82172521d8a784305a55c4d4a76a4b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A töltött káposzta és pulykasült után jólesik valamilyen könnyedebb, mégis izgalmas, különleges fogás.
Ha van vegetáriánus a családban, vagy egyszerűen csak szeretnél a nehéz klasszikus karácsonyi ételek mellé valamilyen könnyedebb fogást, póbáld ki ezt a Hasselback-sütőtököt. A vajpuhára sült tököt mézes-balzsamecetes máz borítja, egyszerre lesz édeskés és egészen enyhén savas, tökéletes harmóniában állnak egymással az ízek.
Ha még aromásabbra készítenéd, különböző zöldfűszerekkel dobhatod fel: én babérlevelet használtam, nagyon jól illett a tökhöz, viszont nem szabad túl sokáig sütni vele, mert keserűvé teheti az ételt. Ha hozzá tudsz jutni, friss zsályával is isteni lesz, de akár 1-2 ág kakukkfüvet is tehetsz rá. Ha pedig más irányba vinnéd el a Hasselback-sütőtököt, karikázz chilit a mézes mázba, azzal öntsd nyakon.
A máz, ami lefolyik a sütőpapírra, odaéghet, ettől nem kell félni, a tök húsát ez nem érinti, a széléről pedig könnyedén le lehet szedni az égett részt, miután megszilárdult.
Hasselback-sütőtök
![hasselbacktök2](https://kep.index.hu/1/0/4094/40945/409459/40945903_3934d4d09a16724e8ad39d42e5deb88f_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 1 darab sütőtök (kanadai)
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 100 gramm méz
- 50 gramm vaj
- 3 ek balzsamecet
- 6 darab babérlevél
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe. Kanalazzuk ki belőle a magokat. A tököt zöldséghámozóval pucoljuk meg, nem csak a kemény külső részét, hanem az alatta levő fehéret is húzzuk le róla.
Kenjük be a feleket olívaolajjal, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 15-18 percig, míg éppen csak puhulni kezdenek.
Közben a mézet, a balzsamecetet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Akkor jó, amikor picit sűrűsödik a szósz, ehhez 6-8 perc kell. Vegyük lejjebb a lángot, tartsuk melegen a mázat.
Vegyük ki a sütőtököt a sütőből, hagyjuk picit hűlni. Egy éles késsel vágjuk be a sütőtök domború oldalát kb. fél-1 centinkét, mélyen vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen.
Tegyük vissza a tepsibe a sütőtököt a bevagdosott felével felfelé. Sózzuk, borsozzuk. Kenjük le a máz egy részével, majd toljuk a sütőbe a tököt. 10 percenként vegyük ki, kenjük át újabb adag mázzal, majd tegyük vissza, míg teljesen puha nem lesz, kb. 45 perc kell neki. Az utolsó 10 percben tegyünk egy-egy bevágásba babérlevelet, majd úgy toljuk vissza, nagyon jó aromát ad a tök húsának, de nem szabad vele sokáig sütni, mert keserű lehet tőle az étel.
Frissen, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!