Karácsonyi Hasselback-sütőtök mézes mázzal: húsmentes főétel az ünnepi asztalra
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Fűszeres zöldségfasírt csicseriborsóval: tartalmas ebéd húsmentesen
Álompuha almás palacsinta: reszelt gyümölcs kerül a tésztába
Tejszínes édeskrumplipüré: fűszeresen készül a krémes köret
Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja
30 perces milánói csirke: parmezán sajt kerül a bundába
A töltött káposzta és pulykasült után jólesik valamilyen könnyedebb, mégis izgalmas, különleges fogás.
Ha van vegetáriánus a családban, vagy egyszerűen csak szeretnél a nehéz klasszikus karácsonyi ételek mellé valamilyen könnyedebb fogást, póbáld ki ezt a Hasselback-sütőtököt. A vajpuhára sült tököt mézes-balzsamecetes máz borítja, egyszerre lesz édeskés és egészen enyhén savas, tökéletes harmóniában állnak egymással az ízek.
Ha még aromásabbra készítenéd, különböző zöldfűszerekkel dobhatod fel: én babérlevelet használtam, nagyon jól illett a tökhöz, viszont nem szabad túl sokáig sütni vele, mert keserűvé teheti az ételt. Ha hozzá tudsz jutni, friss zsályával is isteni lesz, de akár 1-2 ág kakukkfüvet is tehetsz rá. Ha pedig más irányba vinnéd el a Hasselback-sütőtököt, karikázz chilit a mézes mázba, azzal öntsd nyakon.
A máz, ami lefolyik a sütőpapírra, odaéghet, ettől nem kell félni, a tök húsát ez nem érinti, a széléről pedig könnyedén le lehet szedni az égett részt, miután megszilárdult.
Hasselback-sütőtök
Hozzávalók 2 személyre
- 1 darab sütőtök (kanadai)
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 100 gramm méz
- 50 gramm vaj
- 3 ek balzsamecet
- 6 darab babérlevél
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A sütőtököt vágjuk hosszában félbe. Kanalazzuk ki belőle a magokat. A tököt zöldséghámozóval pucoljuk meg, nem csak a kemény külső részét, hanem az alatta levő fehéret is húzzuk le róla.
Kenjük be a feleket olívaolajjal, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 15-18 percig, míg éppen csak puhulni kezdenek.
Közben a mézet, a balzsamecetet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Akkor jó, amikor picit sűrűsödik a szósz, ehhez 6-8 perc kell. Vegyük lejjebb a lángot, tartsuk melegen a mázat.
Vegyük ki a sütőtököt a sütőből, hagyjuk picit hűlni. Egy éles késsel vágjuk be a sütőtök domború oldalát kb. fél-1 centinkét, mélyen vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen.
Tegyük vissza a tepsibe a sütőtököt a bevagdosott felével felfelé. Sózzuk, borsozzuk. Kenjük le a máz egy részével, majd toljuk a sütőbe a tököt. 10 percenként vegyük ki, kenjük át újabb adag mázzal, majd tegyük vissza, míg teljesen puha nem lesz, kb. 45 perc kell neki. Az utolsó 10 percben tegyünk egy-egy bevágásba babérlevelet, majd úgy toljuk vissza, nagyon jó aromát ad a tök húsának, de nem szabad vele sokáig sütni, mert keserű lehet tőle az étel.
Frissen, melegen tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors