Puha, illatos, mézes sütemény az ünnepi asztalra: pár perc alatt összeállítható

mézeskenyér2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a karácsonyi készülődésbe már nem fér bele a mézeskalács-készítés, álljunk neki ennek a pár perc alatt összedobható finomságnak.

Valamilyen mézes sütemény mindig van nálunk a karácsonyi asztalon: legyen az mézeskalács, mézes krémes vagy éppen ez a rengeteg mézzel és narancslével készült kenyérke. Míg az előbbi két sütemény időigényes, energiát és legfőképpen türelmet kíván az elkészítésük, utóbbi körülbelül 5 perc munkánkba kerül.

Puha, illatos, picit ragacsos lesz a végeredmény, az a fajta sütemény, ami pár nappal később sem lesz száraz. Erről nemcsak a méz és a citromlé, hanem egy kis olaj is tehet, nem sok, de éppen ennyi kell ahhoz, hogy ne legyen fűrészporállagú a desszertünk. Azért, hogy még ünnepibb legyen a sütemény, fahéj és vanília ízesíti. 

Mézes sütemény

mézeskenyér

Hozzávalók 12 szelethez

  • 2.5 bögre liszt
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 bögre cukor
  • 0.5 bögre barna cukor
  • 1 bögre méz
  • 0.5 bögre olaj
  • 4 darab tojás
  • 2 teáskanál citromhéj
  • 1 bögre narancslé
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23-25 cm-es kenyérsütőformát vagy egy kuglófformát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót és a fahéjat. Tegyük félre.

A cukrokat keverjük habosra a tojással, keverjük bele az olajat, mézet, vaníliakivonatot, narancslevet és a citromhéjat.

A lisztet fokozatosan keverjük a cukros keverékhez, akkor jó, ha homogén, csomómentes a keverék.

Öntsük a tésztát a formába, 50-60 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd egy vajazókéssel lazítsuk fel a széleinél, fordítsuk ki a formából. Kihűlve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük