Melengető mézeskalács latte: a fűszeres szirupot később is felhasználhatjuk

mézeskalácsleredeticov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karácsony ünnepén mindig készülnek klasszikus finomságok, olyan emlékezetes ízek, melyekkel az év csak ezen időszakában találkozunk, ilyen a mézeskalács is.

Karácsonykor nincs olyan család, ahol ne készülne mézeskalács. Valóságos mézeskalácsüzemek indulnak ilyenkor a konyhában. A fűszeres finomság egyik részét boldogan elmajszoljuk, a másik része a karácsonyfa dekorálására is tökéletesen alkalmas, de ne feledkezzünk meg azokról sem, akik bájos mézeskalács-házikókat alkotnak, amelyekben olyan jó gyönyörködni. 

A mézeskalács mellett a kávé is sokunk kedvence. Ma már rengeteg jó kávézót találni, ahol mindig találunk olyan új kedvencet, ízeket, amelyekért vissza fogunk járni. A kávé minden háztartásban nélkülözhetetlen, még akkor is tartunk otthon, ha nem is fogyasztjuk, elvégre a vendégeinket kötelező feketével kínálni. A koffeines ital szerelmesei pedig mindig szánnak időt kedvenc kávéjukra, még karácsonykor is. Számukra tökéletes lesz ez a recept. Az ünnep meghittségét mindig tovább lehet fokozni, úgyhogy készítsünk egy lattét a mézeskalács ízével megbolondítva. 

Mézeskalács latte

mézeskalácsleredetict

Hozzávalók 4 személyre

  • 240 milliliter kávé
  • 400 milliliter tej
  • 250 milliliter víz
  • 250 gramm cukor
  • 3 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 3 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál gyömbér (őrölt)
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

A fűszereket: szerecsendió, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors összekeverjük egy tálban.

Keressünk egy nagyobb méretű edényt, tegyük bele a cukrot, és alacsony lángon kezdjük el melegíteni, ügyeljünk rá, ne égessük le a cukrot! Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, hozzáöntjük a fűszereket és a vaníliakivonatot, addig kevergetjük, amíg el nem kezdjük érezni az illatát, ezután hozzáöntjük a vizet. Továbbra is kevergetjük az edény tartalmát addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad a vízben, ez a folyamat 10-15 percig is eltarthat. Akkor jó a szirupunk, ha sűrű az állaga. A kész szirupot leszűrjük és félretesszük.

Főzünk egy kávét. Ez az a folyamat, amit mindenki másképp csinál, valaki egyszerűen géppel főzi a feketét, míg más a hagyományos megoldást választja. Ízlés szerint öntsünk hozzá a mézeskalácsszirupból.

A tejet két részre osztjuk, az egyik felét melegítjük. A meleg részét a pohárba öntjük, erre kanalazzuk a forró kávét, a maradék tejet habosítjuk, a kávéra öntjük. A tetejére nyugodtan mehet tejszínhab, ha maradt a fűszerkeverékből, szórjunk belőle a tetejére. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük