Melengető mézeskalács latte: a fűszeres szirupot később is felhasználhatjuk

mézeskalácsleredeticov
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Karácsony ünnepén mindig készülnek klasszikus finomságok, olyan emlékezetes ízek, melyekkel az év csak ezen időszakában találkozunk, ilyen a mézeskalács is.

Karácsonykor nincs olyan család, ahol ne készülne mézeskalács. Valóságos mézeskalácsüzemek indulnak ilyenkor a konyhában. A fűszeres finomság egyik részét boldogan elmajszoljuk, a másik része a karácsonyfa dekorálására is tökéletesen alkalmas, de ne feledkezzünk meg azokról sem, akik bájos mézeskalács-házikókat alkotnak, amelyekben olyan jó gyönyörködni. 

A mézeskalács mellett a kávé is sokunk kedvence. Ma már rengeteg jó kávézót találni, ahol mindig találunk olyan új kedvencet, ízeket, amelyekért vissza fogunk járni. A kávé minden háztartásban nélkülözhetetlen, még akkor is tartunk otthon, ha nem is fogyasztjuk, elvégre a vendégeinket kötelező feketével kínálni. A koffeines ital szerelmesei pedig mindig szánnak időt kedvenc kávéjukra, még karácsonykor is. Számukra tökéletes lesz ez a recept. Az ünnep meghittségét mindig tovább lehet fokozni, úgyhogy készítsünk egy lattét a mézeskalács ízével megbolondítva. 

Mézeskalács latte

mézeskalácsleredetict

Hozzávalók 4 személyre:

  • 240 milliliter kávé
  • 400 milliliter tej
  • 250 milliliter víz
  • 250 gramm cukor
  • 3 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 3 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál gyömbér (őrölt)
  • 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt szegfűbors
  • tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

A fűszereket: szerecsendió, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors összekeverjük egy tálban.

Keressünk egy nagyobb méretű edényt, tegyük bele a cukrot, és alacsony lángon kezdjük el melegíteni, ügyeljünk rá, ne égessük le a cukrot! Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, hozzáöntjük a fűszereket és a vaníliakivonatot, addig kevergetjük, amíg el nem kezdjük érezni az illatát, ezután hozzáöntjük a vizet. Továbbra is kevergetjük az edény tartalmát addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad a vízben, ez a folyamat 10-15 percig is eltarthat. Akkor jó a szirupunk, ha sűrű az állaga. A kész szirupot leszűrjük és félretesszük.

Főzünk egy kávét. Ez az a folyamat, amit mindenki másképp csinál, valaki egyszerűen géppel főzi a feketét, míg más a hagyományos megoldást választja. Ízlés szerint öntsünk hozzá a mézeskalácsszirupból.

A tejet két részre osztjuk, az egyik felét melegítjük. A meleg részét a pohárba öntjük, erre kanalazzuk a forró kávét, a maradék tejet habosítjuk, a kávéra öntjük. A tetejére nyugodtan mehet tejszínhab, ha maradt a fűszerkeverékből, szórjunk belőle a tetejére. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük