![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Melengető mézeskalács latte: a fűszeres szirupot később is felhasználhatjuk
![mézeskalácsleredeticov](https://kep.index.hu/1/0/2968/29689/296893/29689337_2279093_94d7bc9cfb44f9040fa245cbf104b0f6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Karácsony ünnepén mindig készülnek klasszikus finomságok, olyan emlékezetes ízek, melyekkel az év csak ezen időszakában találkozunk, ilyen a mézeskalács is.
Karácsonykor nincs olyan család, ahol ne készülne mézeskalács. Valóságos mézeskalácsüzemek indulnak ilyenkor a konyhában. A fűszeres finomság egyik részét boldogan elmajszoljuk, a másik része a karácsonyfa dekorálására is tökéletesen alkalmas, de ne feledkezzünk meg azokról sem, akik bájos mézeskalács-házikókat alkotnak, amelyekben olyan jó gyönyörködni.
A mézeskalács mellett a kávé is sokunk kedvence. Ma már rengeteg jó kávézót találni, ahol mindig találunk olyan új kedvencet, ízeket, amelyekért vissza fogunk járni. A kávé minden háztartásban nélkülözhetetlen, még akkor is tartunk otthon, ha nem is fogyasztjuk, elvégre a vendégeinket kötelező feketével kínálni. A koffeines ital szerelmesei pedig mindig szánnak időt kedvenc kávéjukra, még karácsonykor is. Számukra tökéletes lesz ez a recept. Az ünnep meghittségét mindig tovább lehet fokozni, úgyhogy készítsünk egy lattét a mézeskalács ízével megbolondítva.
Mézeskalács latte
![mézeskalácsleredetict](https://kep.index.hu/1/0/2968/29689/296895/29689527_19e5c7a0a09864036645816e28be8a32_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 240 milliliter kávé
- 400 milliliter tej
- 250 milliliter víz
- 250 gramm cukor
- 3 teáskanál őrölt szerecsendió
- 3 teáskanál fahéj (őrölt)
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál gyömbér (őrölt)
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- tejszínhab
Elkészítés:
A fűszereket: szerecsendió, fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors összekeverjük egy tálban.
Keressünk egy nagyobb méretű edényt, tegyük bele a cukrot, és alacsony lángon kezdjük el melegíteni, ügyeljünk rá, ne égessük le a cukrot! Amikor a cukor elkezd karamellizálódni, hozzáöntjük a fűszereket és a vaníliakivonatot, addig kevergetjük, amíg el nem kezdjük érezni az illatát, ezután hozzáöntjük a vizet. Továbbra is kevergetjük az edény tartalmát addig, amíg a cukor teljesen fel nem olvad a vízben, ez a folyamat 10-15 percig is eltarthat. Akkor jó a szirupunk, ha sűrű az állaga. A kész szirupot leszűrjük és félretesszük.
Főzünk egy kávét. Ez az a folyamat, amit mindenki másképp csinál, valaki egyszerűen géppel főzi a feketét, míg más a hagyományos megoldást választja. Ízlés szerint öntsünk hozzá a mézeskalácsszirupból.
A tejet két részre osztjuk, az egyik felét melegítjük. A meleg részét a pohárba öntjük, erre kanalazzuk a forró kávét, a maradék tejet habosítjuk, a kávéra öntjük. A tetejére nyugodtan mehet tejszínhab, ha maradt a fűszerkeverékből, szórjunk belőle a tetejére.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!