Álompuha melaszos keksz: sok gyömbér és fahéj kerül bele
Ropogós szélű és lágy belsejű keksz, amelyet sok gyömbér és fahéj ízesít. Méz helyett pedig melasz édesíti.
A mézeskalácsszirup az ünnepi szezon egyik etalonja. Olyan, akár az ősznek a sütőtökös latte: ha nem lenne, ki kellene találni. Adhatod ugyanis koktélokhoz, kávékhoz és péksüteményekhez, vagy akár a frissen sült házi kalácson is kíváló feltét lesz.
A friss gyömbérből, melegítő fűszerekből, melaszból és gazdag barna cukorból készült szirup könnyen elkészíthető, és annyi mindenhez felhasználható, hogy szinte vétek lenne ebben az ünnepi sürgés-forgásban megfeledkezni róla.
Próbáld ki ezt a szirupot egy tökéletes mézeskalácsos latte elkészítéséhez, amely igazi ünnepi hangulatot csempész majd a hideg téli napokba.
A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk kis kockákra.
Vegyünk elő egy kisebb lábost.
Tegyük bele a vizet, a friss, kockákra vágott gyömbért, a barna cukrot, a melaszt, a narancshéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, majd keverjük jól össze. Kevergessük, amíg a cukor felolvad.
Amikor a fűszeres, cukros keverék felforrt, kapcsoljuk le a tűzhelyet, és adjuk hozzá a vaníliakivonatot. Hagyjuk pihenni a keveréket 20 percig.
Ezután szűrjük le a szirupot, és már el is készültünk.
A kész szirupot tegyük légmentesen zárodó üvegbe vagy akár tárolódobozba is. Hűtőben tárolva akár hetekig is eláll.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu