Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Ez a sütemény szinte minden szempontból megegyezik a hagyományos mézes keksszel, a különbség csupán az édesítésük terén van: ebben a változatban ugyanis a méz helyett a melaszé a főszerep. A melasz egy sűrű, sötét és gazdag aromájú szirup, amely a cukornád vagy cukorrépa feldolgozása során, a cukorgyártás közben keletkezik. A mézhez hasonlóan magas energiatartalom és édes íz jellemzi, így sütemények, desszertek szuper kiegészítője.
Mivel a cukor finomítása és kikristályosodása után hátramaradó melléktermékről van szó, minden értékes tápanyagot tartalmaz, amely a cukornádra és a cukorrépára is jellemző: az üres kalóriákból álló fehér cukornál jóval magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma (vas, kalcium, magnézium, kálium, B6-vitamin), és mivel glikémiás indexe is jóval alacsonyabb (cukor GI 90 felett, fekete melasz GI 55), cukorpótlóként is használható. A cukrokról és a legjobb cukorpótló édesítőszerekről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.
Egy kézi mixer segítségével habosítsuk a lágy kókuszolajat, a barna és fehér cukrot. Adjuk hozzá a melaszt és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk össze.
Egy másik tálban keverjük a liszthez a sütőport, a sót és a fűszereket, és több lépésben adagoljuk a cukros keverékhez. Végül adjuk hozzá a vizet is.
Egy fagyiskanállal vagy evőkanállal szaggassunk a tésztából kisebb adagokat, és kézzel formázzuk gombócokká. Forgassuk őket a kristálycukorba, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy finom mozdulattal lapítsuk ki.
Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig. Akkor jó, ha kissé felemelkedtek, a tetejük pedig berepedezett.
Vegyük ki a tepsit, hagyjuk 10 percig hűlni, majd helyezzük át a kekszeket egy hűtőrácsra, amíg teljesen kihűlnek.
Fotók: Getty Images