Álompuha melaszos keksz: sok gyömbér és fahéj kerül bele

1
Nyomtatás
Gyomberes-melaszos-keksz-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ropogós szélű és lágy belsejű keksz, amelyet sok gyömbér és fahéj ízesít. Méz helyett pedig melasz édesíti.

Ez a sütemény szinte minden szempontból megegyezik a hagyományos mézes keksszel, a különbség csupán az édesítésük terén van: ebben a változatban ugyanis a méz helyett a melaszé a főszerep. A melasz egy sűrű, sötét és gazdag aromájú szirup, amely a cukornád vagy cukorrépa feldolgozása során, a cukorgyártás közben keletkezik. A mézhez hasonlóan magas energiatartalom és édes íz jellemzi, így sütemények, desszertek szuper kiegészítője.

Mivel a cukor finomítása és kikristályosodása után hátramaradó melléktermékről van szó, minden értékes tápanyagot tartalmaz, amely a cukornádra és a cukorrépára is jellemző: az üres kalóriákból álló fehér cukornál jóval magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma (vas, kalcium, magnézium, kálium, B6-vitamin), és mivel glikémiás indexe is jóval alacsonyabb (cukor GI 90 felett, fekete melasz GI 55), cukorpótlóként is használható. A cukrokról és a legjobb cukorpótló édesítőszerekről ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Melaszos-gyömbéres keksz

Gyomberes-melaszos-keksz

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 110 g kókuszolaj (szobahőmérsékletű, nem olvasztott)
  • 70 g barna vagy kókuszvirágcukor
  • 70 g cukor
  • 80 ml fekete melasz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1.5 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt kardamom
  • 1 ek víz (több, ha szükséges)
  • kristálycukor a hempergetéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy kézi mixer segítségével habosítsuk a lágy kókuszolajat, a barna és fehér cukrot. Adjuk hozzá a melaszt és a vaníliakivonatot, és dolgozzuk össze. 

Egy másik tálban keverjük a liszthez a sütőport, a sót és a fűszereket, és több lépésben adagoljuk a cukros keverékhez. Végül adjuk hozzá a vizet is.

Egy fagyiskanállal vagy evőkanállal szaggassunk a tésztából kisebb adagokat, és kézzel formázzuk gombócokká. Forgassuk őket a kristálycukorba, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy finom mozdulattal lapítsuk ki.

Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 10 percig. Akkor jó, ha kissé felemelkedtek, a tetejük pedig berepedezett.

Vegyük ki a tepsit, hagyjuk 10 percig hűlni, majd helyezzük át a kekszeket egy hűtőrácsra, amíg teljesen kihűlnek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon