Illatos mogyorókávé: az ízesített szirup is házilag készül
A mogyorószirupot pofonegyszerűen elkészítheted, és egy sima eszpresszóból is kávéházi élményt varázsol.
Ha te is a kávérajongók táborát erősíted, biztosan minden reggel egy finom eszpresszóval vagy cappuccinóval indítod a napot. Szerencsére a kávét rengetegféleképpen lehet ízesíteni, így sosem lesz unalmas: most egy mogyorós verziót mutatunk!
Az ízesítő lényegében egy 1:1 arányú cukorszirup, amit mogyoróval főzünk össze. Ne aggódj, az sem fog kárba menni, miután leszűrted, tökéletes kandírozott nasi lesz belőle.
A kész szirup a hűtőben 1 hónapig eláll, így egy ideig akár minden reggeledet mogyorós kávéval indíthatod!
Mogyorós kávészirup
Hozzávalók 1 pohárhoz
Szirup:
- 250 g cukor
- 250 ml víz
- 130 g pörkölt, blansírozott törökmogyoró
Kávé:
- ízlés szerint mogyorószirup
- 1 dl frissen főtt kávé
- 1 dl tej/mogyoróital
Elkészítés:
A mogyorót vágjuk durvára.
A vizet és a cukrot tegyük egy kis lábasba, melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, vegyük egészen kicsire a lángot, és adjuk a sziruphoz a mogyorót. Nagyon alacsony lángon, épphogy gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. Közben párszor keverjük át. Nem szabad addig melegíteni, míg karamell lesz belőle, épp csak egy keveset sűrűsödjön, hogy a víznél sűrűbb, sziruposabb állaga legyen. Ahogy hűl, még sűrűsödik.
Ha sűrűsödött, kapcsoljuk le alatta a lángot, fedjük le a lábast, majd hagyjuk állni benne a mogyorót még 20 percig.
A szirupot szűrjük le, öntsük egy csatos üvegbe. (A megmaradt mogyorót terítsük szét egy sütőpapíron, tökéletes kandírozott nasi lesz belőle.)
A szirup légmentesen lezárva 1 hónapig eláll a hűtőben.
Egy pohárba kanalazzunk szirupot ízlés szerint, majd főzzük rá a kávét. Öntsük fel meleg tejjel, mogyoróitallal vagy tejhabbal, majd fogyaszthatjuk is.
-
2024-03-13 07:32:01
-
2024-02-25 10:16:02
-
2024-02-08 06:30:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!