Illatos mogyorókávé: az ízesített szirup is házilag készül

mogyorokave
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mogyorószirupot pofonegyszerűen elkészítheted, és egy sima eszpresszóból is kávéházi élményt varázsol.

Ha te is a kávérajongók táborát erősíted, biztosan minden reggel egy finom eszpresszóval vagy cappuccinóval indítod a napot. Szerencsére a kávét rengetegféleképpen lehet ízesíteni, így sosem lesz unalmas: most egy mogyorós verziót mutatunk!

Az ízesítő lényegében egy 1:1 arányú cukorszirup, amit mogyoróval főzünk össze. Ne aggódj, az sem fog kárba menni, miután leszűrted, tökéletes kandírozott nasi lesz belőle.

A kész szirup a hűtőben 1 hónapig eláll, így egy ideig akár minden reggeledet mogyorós kávéval indíthatod!

Mogyorós kávészirup

mogyorokave2

Hozzávalók 1 pohárhoz

Szirup:

  • 250 g cukor
  • 250 ml víz
  • 130 g pörkölt, blansírozott törökmogyoró

Kávé:

  • ízlés szerint mogyorószirup
  • 1 dl frissen főtt kávé
  • 1 dl tej/mogyoróital
Recept idők

Elkészítés:

A mogyorót vágjuk durvára.

A vizet és a cukrot tegyük egy kis lábasba, melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, vegyük egészen kicsire a lángot, és adjuk a sziruphoz a mogyorót. Nagyon alacsony lángon, épphogy gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg picit sűrűsödik. Közben párszor keverjük át. Nem szabad addig melegíteni, míg karamell lesz belőle, épp csak egy keveset sűrűsödjön, hogy a víznél sűrűbb, sziruposabb állaga legyen. Ahogy hűl, még sűrűsödik.

Ha sűrűsödött, kapcsoljuk le alatta a lángot, fedjük le a lábast, majd hagyjuk állni benne a mogyorót még 20 percig.

A szirupot szűrjük le, öntsük egy csatos üvegbe. (A megmaradt mogyorót terítsük szét egy sütőpapíron, tökéletes kandírozott nasi lesz belőle.)

A szirup légmentesen lezárva 1 hónapig eláll a hűtőben.

Egy pohárba kanalazzunk szirupot ízlés szerint, majd főzzük rá a kávét. Öntsük fel meleg tejjel, mogyoróitallal vagy tejhabbal, majd fogyaszthatjuk is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon