Illatos, puha erdélyi mézeskalács: egyben sül a tésztája
Se szaggatni, se nyújtani, se gyúrni nem kell, csak mindent összekeverni, tepsibe önteni, majd megsütni, mégis olyan íze lesz, mint a klasszikus mézeskalácsnak.
A kevert sütiknek mindig nagy sikerük van: vendégvárónak is tökéletesek, de akár az ünnepi desszertek listájára is fel lehet őket venni, hisz nagyon egyszerűek, mégis finomak. Az egyik ilyen csodasüti a mézeskalácsos kocka, mely szerény megjelenéssel bír, az íze azonban fantasztikus. Benne van minden olyan fűszer, ami hozzátartozik a karácsonyhoz (fahéj, gyömbér és mézeskalács-fűszerkeverék.)
A receptben egy-két hozzávalót érdemes variálni. Kakaó helyett darált dió, mandula vagy mogyoró is mehet a masszába. A sütiben érett banán is szerepet kap, melynek köszönhetően szaftos lesz a tésztája, akár napok múlva is, illetve a gyümölcs édeskés íze is jól érvényesül. Banán helyett sütőtökpürével is kipróbálhatod a kevert sütit. Ha szeretnéd, vágd félbe a kihűlt tésztát, és töltsd meg lekvárral vagy vaníliakrémmel.
A sütőt melegítsük elő 160 fokosra, a formát (20x20 centiméter) béleljük ki sütőpapírral.
A banánt pucoljuk meg, majd villával törjük pépesre.
A puha vajat a cukorral keverjük fehéredésig, majd adjuk hozzá a banánt. Ezután keverjük hozzá a tojásokat egyenként.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, szódabikarbónát, sütőport, kakaót, fahéjat, gyömbért és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Ezután a száraz és a nedves hozzávalókat keverjük alaposan össze, közben a joghurtot is dolgozzuk hozzá.
Az alaposan kikevert tésztát simítsuk az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. (A sütésnél tűpróbát alkalmazzunk.)
A kész süteményt tetszés szerint felvágva kínáljuk, ha szeretnénk, porcukorral is meghinthetjük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu