
Mille-feuille – A francia konyha légies krémese karácsonyi változatban

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
Álomszép desszert, a francia konyha egyik büszkesége, amit ezerlapos krémesnek is szoktak nevezni. A roppanós levelestészta-lapok selymes vaníliakrémmel vannak megtöltve, ez a mille-feuille.
Az egyik legszebb desszert, amiről első ránézésre azt gondolhatjuk, roppant nehéz megalkotni. Az eredeti receptet követve valóban nehéz helyzetben lennénk, de szerencsére létezik egyszerűbb verzió is, ami mégis ugyanolyan lélegzetelállító lesz látványban és ízben is.
A krémes süteményt ezerlevelű vagy francia krémesnek is szokták nevezni. A roppanós karamellizált tészta a legtöbbször vaníliakrémmel és sok-sok bogyós gyümölccsel van megtöltve. Azonban ezt a bájos süteményt bátran újraalkothatjuk, például csokis krémmel töltve vagy a bogyós gyümölcsöket elhagyva.
Karácsonyi verzió
Mivel ez egy mutatós sütemény, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét, a kreativitásunknak utat engedve karácsonyi ízekkel ruháztuk fel, fahéjt tettünk a vanília helyett a krémbe. Szilveszterkor például pezsgő teheti izgalmassá ezt az elegáns desszertet. Ha a csokis krémet szeretjük jobban, akkor azzal vagy mogyorókrémmel is megkenhetjük a tésztalapokat, a tetejére pedig porcukor és mandula kerülhet.
A leveles tészta sütésénél érdemes nehezéket tenni a sülő lapokra, így nem fognak megemelkedni, könnyebb lesz velük dolgozni, plusz ezt a technikát alkalmazva a tésztánk is ropogós lesz.
Mille-feuille

Hozzávalók 3 darabhoz
Tészta:
- 1 csomag leveles tészta
- 1 evőkanál cukor
Krém:
- 2 darab tojássárgája
- 4 dekagramm cukor
- 2 deciliter tej
- 1 teáskanál fahéj
- 2 dekagramm kukoricakeményítő
Elkészítés:
Tészta:
A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, ha szükséges, a tepsinkhez igazítjuk, vagyis levágjuk a széleit. A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tetejét alaposan megszurkáljuk villával, utána sütőpapírral takarjuk, nehezéknek egy másik tepsit helyezzünk rá. 180 fokos légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megvárjuk, hogy a tészta teljesen kihűljön, majd a tetejét megszórjuk 1 evőkanál cukorral , 4-5 percre visszatoljuk a sütőbe. Ezután megvárjuk, míg a tészta kihűl, majd három téglalapra vágjuk, a lapokat további három részre vágjuk, így 9 ropogós tészta áll rendelkezésünkre a töltésnél.
Krém:
A tojássárgáját keverjük habosra a cukorral.
A tejet öntsük edénybe, forraljuk fel a fahéjjal együtt.
A forró tejet folyamatos keverés mellett a cukros tojáshoz öntjük, közepes lángú tűzhelyre helyezzük, mikor forr, hozzáadjuk a keményítőt a krémhez, megvárjuk, míg azzal is rottyan egyet, majd gyakran kevergetve kihűtjük.
A kihűlt krémet nyomózsákba kanalazzuk, majd megtöltjük a krémmel a tésztát.
Egy mille-feuille-szeletnek 3 réteg tésztából kell állnia, melyben egyenletesen van a krém eloszlatva. A sütemény tetejét porcukorral megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images