Mogyorókrémes tiramisu: nyers tojás nélkül készül

mogyorokremes-tiramisu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olasz cukrászművészet különböző péksüteményei és csokoládédesszertjei között szinte lehetetlen nem elveszni. Egyik legismertebb édességüket, a tiramisut senkinek sem kell bemutatni, most azonban egy teljesen új, mogyorókrémmel készült változatot mutatunk.

A sütés nélküli pohárdesszertek sokunk nagy kedvencei, mert nemcsak hogy látványosak, de az is szuper, hogy nem kell a sütő mellett szobrozni és árgus szemmel figyelni, hogy a süti megsül-e, átsül-e, nem ég-e meg közben a teteje vagy marad-e nyers a közepe?

Az olasz tiramisu pedig ebben verhetetlen, hiszen még a krémet sem kell hozzá megfőzni, csupán kikeverni, a rétegek pedig mesés látványt nyújtanak a pohárban.

Az eredeti tiramisu vezérfonalát továbbszőve most egy még egyszerűbb változatot fogunk elkészíteni, amelyben a mascarpone és a kávéval átitatott babapiskóta mellett a parféstílusú, tejszínhabos mogyorókrém fog dominálni. Figyelem! Nyerstojás-mentes recept, így kismamák és gyerekek is fogyaszthatják. 

Tipp

A babapiskótát sosem szabad annyira megáztatni a kávéban, hogy az elkezdjen szétfoszlani. A piskóta ugyanis úgy jó, ha a kávé és a krém együtt puhítják meg, miközben legbelül egy picit mégis szilárd marad. Arra figyeljünk, hogy jó minőségű babapiskótát vegyünk – ilyen például a Savoiardi –, mert sajnos a legtöbb olyan, hogy a másodperc töredéke alatt szétázik a kávéban.

Mogyorókrémes tiramisu

mogyorokremes-tiramisu

Hozzávalók 4 adaghoz

Tiramisu:

  • 250 g mascarpone
  • 4 ek kristálycukor
  • 200 ml tejszín (min. 30 %-os)
  • 4 db babapiskóta
  • 120 g házi mogyorókrém
  • 1 dl kávé

Díszítéshez:

  • 2 ek reszelt étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A mascarponét egy kézi habverő segítségével keverjük össze a cukorral.

A tejszínből verjünk kemény habot, majd óvatosan lapátoljuk hozzá a marcarponés krémhez, amíg szép, homogén állagú nem lesz. Lassan keverjük a tejszínt a krémsajthoz, mert ha túl gyorsan vagy hirtelen tesszük, a tejszínhab könnyedén összeeshet, és oda a munkánk, még mielőtt elkezdődhetett volna a rétegezés. 

Főzzük le a közepesen erős, lehetőség szerint arabica vagy robuszta kávét, hűtsük ki.

A babapiskótákat, hogy azok pohárkompatibilisek legyenek, törjük ketté, vagy használjunk kisebb, kerek alakúakat, amelyek könnyebben elférnek a pohárban. 

A piskóta kávéba mártását úgy szoktam, hogy először csak az egyik felét teszem bele pár másodpercre a kávéba, majd, ha úgy tűnik, hogy az nem szívta még meg magát eléggé, akkor a másik felét is belemerítem.

Ezzel el is érkeztünk a rétegezéshez:

a pohár aljára tegyünk egy adag mascarponés krémet, majd mehet rá a kávés piskóta. Ezután mehet a piskótára egy evőkanál házi mogyorókrém, amelynek a receptjét itt találjátok. 

A mogyorókrémre mehet újból a mascarponés krém, majd még pár falat kávés piskóta, végül még egy réteg mogyorókrém és egy mascarponés, amelynek a tetejére díszítésként reszelhetünk étcsokoládét, vagy ahogyan én szoktam, apróra vágott mogyoróval vagy felapírtott, mogyorós étcsokoládéval is megszórhatjuk. 

Ha elkészültünk a pohárdesszertekkel, tegyük be őket a hűtőbe 1,5 órára, frissen tartó fóliával letakarva, hogy a krémes ízek összeérhessenek.

Ha valaki felnőttverzióban is elkészítené ezt a tiramisut, megbolondítva egy kis alkohollal, akkor, még mielőtt beleforgatná a kávéba a babapiskótákat, keverjen a kávéhoz egy teáskanál Baileyst vagy valamilyen kávélikőrt.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon