Brownie-golyók cukor nélkül: bűntudat nélkül nassolhatod
Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és még sütni sem kell: mindössze 5 hozzávalóból összehozhatod ezt a guszta brownie-golyót, amelyből garantáltan elfogy az utolsó szem is.
Ezzel a csokis energiagolyóval biztosra mehetsz: akkor is tökéletes választás, ha egészséges nasira és gyors energiaforrásra vágysz, de vendégváróként is megállja a helyét, hiszen nagyon mutatós és még annál is finomabb. Az elkészítése sem bonyolult, azonban a következő szempontokat tartsd be ahhoz, hogy könnyen formálhatók legyenek a golyók.
Fontos, hogy a hozzávalók között megadott nagy szemű, húsos király (Medjool) datolyát használj, mert csak az elég lágy és könnyen pürésíthető ehhez a recepthez (tekintve, hogy nincsen benne keményítő, így a datolya fogja össze a masszát). A töltelék egy lágy és selymes házi mogyorókrém, amelyet csak dermedten tudsz könnyen a golyókba tölteni. Ezért felhasználás előtt 1-2 órával tartsd hűtőben, de fél órára fagyasztóba is teheted.
A mogyorót és kesudiót tegyük késes aprítóba, és zúzzuk egészen apróra. Adjuk hozzá a datolyát, a kakaóport, a sót és a vaníliakivonatot, és 2 perc alatt dolgozzuk össze. Nem baj, ha elsőre morzsaszerűnek tűnik a keverék: kézzel könnyen golyókká formálható.
Osszuk a masszát 20 egyenlő részre, és formázzunk belőle golyókat. Egy kávéskanállal (vagy annak a végével) ejtsünk mindegyiken egy nagyobb mélyedést, kanalazzunk bele borsószemnyi mogyorókrémet, és zárjuk le a nyílást.
Tetszés szerint forgassuk a golyókat kakaóporba vagy kókuszreszelékbe, de natúran is hagyhatjuk őket.
Tipp: szárazabb, kevésbé lágy datolya esetén áztassuk őket 20 percre forró vízbe, szűrjük le, és használjuk a leírás szerint.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors