Vajpuha csirkemell mogyoróvajas szószban: roppanós zöldségek egészítik ki

mogyorovajas-csirke2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Merj elrugaszkodni a hagyományos ízektől, próbálj ki újdonságokat: ha egyszer megkóstolod a csirkemellet ebben a formában, biztosan a rabja leszel.

Ha valami igazán különleges és ízekben gazdag fogásra vágysz, ami viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, ez a recept lesz a neked való! A hirtelen sült zöldségek, a kívül ropogós, belül omlós csirkefalatok és a krémes mogyoróvajas szósz tökéletes egészet alkotnak. 

A csirke roppanós külsejéről a keményítő gondoskodik, ez bundát képez a húson, így megvédi a kiszáradástól, belül nagyon szaftos lesz.

A szósz hozzávalói elsőre lehet, extrának tűnnek, de tökéletes harmóniában állnak egymással: az ízében a mogyoró dominál, a szójaszósztól sós, a méztől pedig édeskés, a chili és a gyömbér pedig pikánsabbá teszik. Elsőre hígnek tűnik majd a szósz, de ahogy találkozik a hús külsején a keményítővel, úgy szépen besűrűsödik.

Mogyoróvajas csirkemell

mogyorovajas-csirke

Hozzávalók 6 adaghoz

Szósz:

  • 120 g mogyoróvaj (krémes)
  • 180 ml alaplé
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek méz
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 tk chiliszósz (vagy ízlés szerint)

Zöldségek:

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej brokkoli
  • 2 db répa
  • 1 db kaliforniai paprika

Hús:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 0.25 tk fehér bors
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk pirospaprika
  • 40 g keményítő
  • 80 ml olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a zöldségeket és a húst: a brokkolit szedjük rózsáira, a répákat pucoljuk meg, vágjuk julienne-re, a paprikát vékony csíkokra. A csirkemellet kockákra.

A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, tegyük félre.

Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a répát és a brokkolit. Süssük őket nagy lángon 4-5 percig, majd adjuk hozzá a paprikát. Azzal együtt is süssük még kb. 4-6 percig, majd szedjük őket egy tányérra. Akkor jó, ha pirultak, de még roppanósak.

Közben a csirkemellkockákról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Szórjuk rá a keményítőt is, forgassuk vele egybe.

Forrósítsunk 80 ml olajat a serpenyőben, majd süssük meg benne a csirkefalatokat. Oldalanként 3-4 percig süssük, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek kívülről. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd a felesleges olajat öntsük ki a serpenyőből.

Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe, majd öntsük rá a mogyorós szószt. Melegítsük egybe őket, a szósz mindenhol vonja be a csirkét, akkor jó, mikor besűrűsödik. Ha túl sűrű, vízzel hígítsuk. (Én kb. 1 decit adtam még hozzá.)

A roppanós zöldségeket forgassuk a szószba, vagy tálaljuk mellé. Rizzsel kínáljuk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük