
Vajpuha csirkemell mogyoróvajas szószban: roppanós zöldségek egészítik ki

Merj elrugaszkodni a hagyományos ízektől, próbálj ki újdonságokat: ha egyszer megkóstolod a csirkemellet ebben a formában, biztosan a rabja leszel.
Ha valami igazán különleges és ízekben gazdag fogásra vágysz, ami viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, ez a recept lesz a neked való! A hirtelen sült zöldségek, a kívül ropogós, belül omlós csirkefalatok és a krémes mogyoróvajas szósz tökéletes egészet alkotnak.
A csirke roppanós külsejéről a keményítő gondoskodik, ez bundát képez a húson, így megvédi a kiszáradástól, belül nagyon szaftos lesz.
A szósz hozzávalói elsőre lehet, extrának tűnnek, de tökéletes harmóniában állnak egymással: az ízében a mogyoró dominál, a szójaszósztól sós, a méztől pedig édeskés, a chili és a gyömbér pedig pikánsabbá teszik. Elsőre hígnek tűnik majd a szósz, de ahogy találkozik a hús külsején a keményítővel, úgy szépen besűrűsödik.
-
2023-08-31 10:32:01
-
2023-08-30 09:36:00
-
2023-08-08 10:16:01
Mogyoróvajas csirkemell

Hozzávalók 6 adaghoz
Szósz:
- 120 g mogyoróvaj (krémes)
- 180 ml alaplé
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek méz
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 tk chiliszósz (vagy ízlés szerint)
Zöldségek:
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej brokkoli
- 2 db répa
- 1 db kaliforniai paprika
Hús:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 0.25 tk fehér bors
- 0.5 tk só
- 0.5 tk pirospaprika
- 40 g keményítő
- 80 ml olívaolaj
Elkészítés:
Készítsük elő a zöldségeket és a húst: a brokkolit szedjük rózsáira, a répákat pucoljuk meg, vágjuk julienne-re, a paprikát vékony csíkokra. A csirkemellet kockákra.
A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, tegyük félre.
Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a répát és a brokkolit. Süssük őket nagy lángon 4-5 percig, majd adjuk hozzá a paprikát. Azzal együtt is süssük még kb. 4-6 percig, majd szedjük őket egy tányérra. Akkor jó, ha pirultak, de még roppanósak.
Közben a csirkemellkockákról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Szórjuk rá a keményítőt is, forgassuk vele egybe.
Forrósítsunk 80 ml olajat a serpenyőben, majd süssük meg benne a csirkefalatokat. Oldalanként 3-4 percig süssük, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek kívülről. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd a felesleges olajat öntsük ki a serpenyőből.
Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe, majd öntsük rá a mogyorós szószt. Melegítsük egybe őket, a szósz mindenhol vonja be a csirkét, akkor jó, mikor besűrűsödik. Ha túl sűrű, vízzel hígítsuk. (Én kb. 1 decit adtam még hozzá.)
A roppanós zöldségeket forgassuk a szószba, vagy tálaljuk mellé. Rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!