Különleges, töltött omlett: ráérős, tartalmas reggeli
A töltött omlett elkészítése jóval egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik. Ennek az ételnek a főbb jegyeit a sonka, a hagyma, a kaliforniai paprika és a sajt adja.
Az ünnepi forgatagban sokszor megfeledkezünk róla, hogy ne csak az ebéd és a vacsora kapjon hangsúlyt, hanem a reggeli is. Ezúttal egy angol muffinnal készült, buggyantott tojásos reggelit mutatunk, amelybe ropogós bacon és cheddar sajt is kerül.
És ha mindez még nem lenne elég, hollandi mártással is megbolondítjuk - ide kattintva megtudhatod, hogyan lesz tökéletes -, ráadásul mindent házilag készítünk el hozzá, hogy ne csak egy átlagos szendviccsel tömjük magunkat az ünnepek alatt, hanem igazán megadjuk a módját.
Először a muffintésztát készítjük el, mert ennek pihennie kell majd.
A tejet melegítsük a mikrohullámú sütőben kb. 40 másodpercig, a lényeg, hogy kellemes meleg legyen, de semmiképpen sem forró. Adjuk hozzá a vajat és a mézet, és addig keverjük, amíg el nem olvad és picit ki nem hűl. Mehet bele az élesztő, keverjük össze, majd tegyük félre kb. 10 percre, amíg felfut.
A száraz hozzávalókat tegyük egy tálba, és keverjük össze.
A felfutott élesztőt keverjük a száraz hozzávalókhoz, majd géppel vagy kézzel dagasszuk 5-7 percig. Egy kissé ragacsos, puha tésztát kell kapjunk. Tegyük egy kiolajozott tálba, és letakarva pihentessük 2 órán át.
A kelesztési idő végén lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát kb. 1,5-2 cm vastagra, majd egy kerek kiszúróformával vagy lisztezett szájú pohárral szaggassunk belőle 4 kört.
A muffinokat forgassuk meg a búzadarában, majd tegyük sütőpapírra, és további 20 percig letakarva pihentessük.
Közben készítsük el a hollandi mártást az itt található recept szerint.
A megkelt muffinokat egy serpenyőben 1 teáskanál vajjal süssük aranybarnára, oldalanként kb. 4-6 perc alatt.
Amint kész a muffin, jöhet a pirított bacon. Helyezzük a baconszeleteket közepes méretű serpenyőbe, és közepes lángon, 3-4 perc alatt süssük őket ropogósra. Szedjük őket tányérra.
Az elkészült muffinokat vágjuk félbe, majd mindegyik belső felét 1-2 percig pirítsuk egy serpenyőben, akár abban is, amiben a bacont sütöttük. Szedjük őket tányérra, tegyünk a muffinok alsó felére 1-1 szelet bacont. A baconre tegyünk rá egy szelet cheddar sajtot, hogy picit ráolvadjon.
A buggyantott tojáshoz forraljunk 2 liter vizet. A tojásokat egyesével üssük bele egy-egy csészébe. Amint buborékozni kezd a víz, keverjük meg egy kanállal, hogy örvény keletkezzen benne. Az örvény középpontja és az edény egyik fala közé óvatosan öntsük bele közelről a tojást.
Akkor jó, ha a tojásfehérje szinte körbeöleli az örvényben a sárgáját. Főzzük kb. 3-4 percig, majd egy lyukacsos kanállal óvatosan emeljük ki. Tegyük a baconnel leterített muffinra, locsoljuk meg diszkréten a hollandi mártással, majd mehet is rá a muffin kalapja.
Tálaláshoz tegyünk a tányérra pár szelet sült bacont és néhány koktélparadicsomot is a muffin mellé.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu