![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Nagyiféle, kiadós székelykáposzta: sok tejföllel meglocsolva az igazi
![szkcover](https://kep.index.hu/1/0/4081/40815/408155/40815529_3114733_33bd3f201b79f809234f14313b97c1f5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kiadós székelykáposztában az a legjobb, hogy másnap összemelegítve még finomabb, ezért megéri nagy mennyiségben készíteni.
A kedvelt étel tipikus téli fogás, tele ízekkel, szafttal, és persze azt se feledd, milyen tartalmas, ez után az étel után biztos, hogy nem marad éhes az ember.
A székelykáposzta pörköltalappal készül, ebbe kerül az alaposan átmosott savanyú káposzta. A recept egyszerű, mégis lehet cifrázni. Ha kicsit különlegesebbre vennéd, akkor érdemes víz helyett zöldség- vagy csontalaplével felöntve elkészíteni. A pikáns ízek kedvelői bátran használjanak erős paprikát vagy paprikakrémet, a frissesség jegyében pedig tálalásnál petrezselyemmel vagy kaporral megszórva kínáld.
Nagyiféle székelykáposzta
![szkct](https://kep.index.hu/1/0/4081/40815/408155/40815555_ba5292f81332e0035feb80a11aa96288_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- zsír vagy olaj szükség szerint
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 80 dkg sertéshús (lapocka, dagadó)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paprika
- 1 kg savanyú káposzta
- víz vagy alaplé szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 3 darab babérlevél
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A zsírt vagy olajat melegítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük meg.
A hagymára szórjuk rá a pirospaprikát, gyorsan keverjük össze, majd a közepes kockákra vágott húst is adjuk hozzá, forgassuk egybe.
Amikor a hús kifehéredett, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paprikát, néhány perc eltelte után pedig a hideg vízzel átmosott savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, majd öntsük fel annyi folyadékkal, amennyi épp ellepi. A lábast fedjük le, és lassú lángon főzzük addig, amíg a hús vajpuha lesz.
A tejfölt és a lisztet keverjük csomómentesre, ha szükséges, akkor kevés vizet is adjunk hozzá, illetve a káposzta levéből is, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés.
Amikor a hús megpuhult, adjuk a habarást az ételhez, keverjük vele alaposan össze, és még 4-5 percig főzzük, majd zárjuk el a lángot.
A székelykáposztát kínáljuk friss kenyérrel, főtt burgonyával, hűvös tejföllel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!