Nagyiféle, kiadós székelykáposzta: sok tejföllel meglocsolva az igazi

2
Nyomtatás
szkcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kiadós székelykáposztában az a legjobb, hogy másnap összemelegítve még finomabb, ezért megéri nagy mennyiségben készíteni.

A kedvelt étel tipikus téli fogás, tele ízekkel, szafttal, és persze azt se feledd, milyen tartalmas, ez után az étel után biztos, hogy nem marad éhes az ember.

A székelykáposzta pörköltalappal készül, ebbe kerül az alaposan átmosott savanyú káposzta. A recept egyszerű, mégis lehet cifrázni. Ha kicsit különlegesebbre vennéd, akkor érdemes víz helyett zöldség- vagy csontalaplével felöntve elkészíteni. A pikáns ízek kedvelői bátran használjanak erős paprikát vagy paprikakrémet, a frissesség jegyében pedig tálalásnál petrezselyemmel vagy kaporral megszórva kínáld.

Nagyiféle székelykáposzta

szkct

Hozzávalók 4 személyre

  • zsír vagy olaj szükség szerint
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 80 dkg sertéshús (lapocka, dagadó)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 kg savanyú káposzta
  • víz vagy alaplé szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 3 darab babérlevél
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

A zsírt vagy olajat melegítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük meg.

A hagymára szórjuk rá a pirospaprikát, gyorsan keverjük össze, majd a közepes kockákra vágott húst is adjuk hozzá, forgassuk egybe.

Amikor a hús kifehéredett, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paprikát, néhány perc eltelte után pedig a hideg vízzel átmosott savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, majd öntsük fel annyi folyadékkal, amennyi épp ellepi. A lábast fedjük le, és lassú lángon főzzük addig, amíg a hús vajpuha lesz.

A tejfölt és a lisztet keverjük csomómentesre, ha szükséges, akkor kevés vizet is adjunk hozzá, illetve a káposzta levéből is, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés.

Amikor a hús megpuhult, adjuk a habarást az ételhez, keverjük vele alaposan össze, és még 4-5 percig főzzük, majd zárjuk el a lángot.

A székelykáposztát kínáljuk friss kenyérrel, főtt burgonyával, hűvös tejföllel. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon