Nápolyi spagetti rengeteg zöldséggel – Az olasz konyha egyszerű csodája

nápolyicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nápolyban a híres ragut nem csak spagetti tetejére kanalazzák, a pizzákat is a zelleres, paradicsomos mártással kenik meg.

Az egyszerű tésztás ételeket mindenki szereti. Az olaszok a friss alapanyagokra esküsznek, és bár igazuk van, én azt vallom, néha muszáj csalni, van az a helyzet, amikor paradicsomkonzervből készül a mártás.

A fantasztikus nápolyi raguban a friss paradicsom, zeller, sárgarépa és fokhagyma dominál, ezeket tartalmazza az eredeti recept, én azonban a paradicsomos ételeket édeskésen szeretem, ezért a fokhagymát cukorra cseréltem. Tudom, ez sokak szemében bűn, de biztos vannak, akik megértenek. Aki nem szimpatizál a cukorral, cserélje 1-2 gerezd fokhagymára.

Mivel nem terem mindenki kertjében friss paradicsom, ilyenkor pedig nem könnyű hozzájutni, nyugodtan elkészíthetjük hámozottparadicsom-konzervből a mártást. A tészta főzővizét tartsuk kéznél, mert az elfőtt levet majd ezzel pótoljuk.

Konyhai tipp

A finom mártás jól bírja a fagyasztást, ha mélyhűtőbe szeretnénk eltenni, akkor főzzük sűrűre, így amikor majd kiolvasztjuk, egy kis víz hozzáadásával olyan lesz, mintha pont akkor, frissen főztük volna meg.

Nápolyi spagetti

nápolyict

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 12 dekagramm sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 50 dekagramm paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 10 dekagramm parmezán
  • 1 evőkanál cukor
  • 1.2 deciliter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 500 gramm spagettitészta
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát a csomagoláson írtak szerint főzzük ki.

Az olajat kezdjük el hevíteni, majd mehet bele a finomra vágott hagyma, miután kicsit összeesett, hozzáadjuk a szintén finomra aprított sárgarépát és zellerszárat, majd fűszerezzük sóval, borssal. Miután a zöldségek megpuhultak, friss, kockára vágott paradicsomot adunk hozzá, vagy jó minőségű hámozottparadicsom-konzervvel és vízzel öntjük fel, hozzákeverjük a cukrot és puhára főzzük. Főzés során, ha szükséges, pótoljuk a folyadékot a tészta főzővizével.

Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy parmezánnal szórjuk meg.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük