Német gyümölcskenyér rumos magvakkal: így készül a hagyományos stollen
A stollen, azaz a németek karácsonyi gyümölcskenyere igazi téli csemege, hiszen rengeteg aszalt gyümölcs és darabolt mag dúsítja.
Az utóbbi években elég nagy divatja lett a különböző kenyérjellegű süteményeknek, vagyis a gyümölcskenyereknek. Talán azért, mert könnyen elkészíthetőek, nehéz őket elrontani, és szinte bármilyen gyümölccsel, maggal vagy csokoládéval feldobhatók.
A narancsos-áfonyás kenyér titka a szárított vörös áfonyában és a reszelt narancshéjban rejlik, amelyeknek köszönhetően ünnepi hangulatot csempészhetsz a szürke és hideg hétköznapokba.
Légmentesen záródó tasakban, szobahőmérsékleten akár 2-3 napig is eltartható a süti, bár erős a gyanúnk, hogy olyan sokáig nem fog megmaradni. Viszont, ha fóliába csomagolva a fagyasztóba teszed, akár 3 hónapig is eláll.
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrokat, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót.
Egy másik tálban verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a tejet, a narancslevet, az olajat és a narancshéjat.
A száraz hozzávalókat adjuk a tojásos, tejes keverékhez.
Az almát hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk fel apró kockákra. Az áfonyát és a felvágott almát adjuk a kikevert tésztához.
Vajazzunk és lisztezzünk ki két 20x10 cm-es kenyérsütő formát. Osszuk szét köztük a tésztát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük meg benne a süteményeket kb. 50 perc alatt.
Természetesen végezzünk tűpróbát, mert a süti előbb is megsülhet, sütője válogatja, hogy mennyi időre van benne ténylegesen szüksége.
Ha elkészült a narancsos-áfonyás kenyér, akkor vegyük ki a sütőből, és picit pihentessük, majd már tálalhatjuk is.
Ha szeretnénk rá cukormázat is készíteni, akkor szintén a már kihűlt süteménnyel érdemes nekivágni. Így ugyanis, amikor rácsorgatjuk a mázat, a sütemény már nem fogja azonnal beszívni, hanem az szépen eloszlik majd a tetején, és ahogy hűl, megköt.
Ehhez a porcukrot, a narancslikőrt és a narancs reszelt héját keverjük össze. Adjunk hozzá egy kis narancslevet is, hogy kenhető legyen, de ne túl folyós, majd csorgassuk rá ízlés szerint a kenyérre a mázat.
A tetejét még reszelt narancshéjjal is meghinthetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu