Kívül ropogós, belül lágy narancsos fánkgolyó – Kelesztés és dagasztás nélkül készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A narancs zamatával fűszerezett tésztát rizslisztből érdemes elkészíteni, de sima liszttel is kipróbálható.
Igazán egyszerű recept, csak egy nagy tálra lesz szükség, hogy az alapanyagokat kényelmesen egybe lehessen dolgozni, majd formázni és sütni kell. A tészta különlegessége, hogy rizslisztből készül, amely sokkal finomabbra van őrölve, mint a sima. Nagy előnye még, hogy gluténmentes, ezért a gluténra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Rizslisztet nagyobb szupermarketek és ázsiai boltok kínálatában lehet találni.
A tészta kezeletlen narancs reszelt héját tartalmazza, amitől kellemes zamata lesz a fánkgolyóknak - ha intenzívebb ízeket szeretnél, a gyümölcs facsart leve is a tésztába kerülhet. A recept citrommal is kipróbálható. Gyorsan elkészül és nagyon finom, kívül ropogós, belül pedig lágy lesz a tészta.
Narancsos fánkgolyók
Hozzávalók 14 darabhoz
- 1 bögre rizsliszt
- 1 darab narancs
- 0.5 bögre cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaj
- 1 bögre forró víz
- olaj a sütéshez
- olaj szükség szerint
- porcukor szükség szerint
Elkészítés:
A rizslisztet öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, sót, sütőport és a kezeletlen narancs reszelt héját, az egészet alaposan forgassuk egybe.
A szobahőmérsékletű vajat morzsoljuk a lisztes keverékbe, majd öntsük hozzá a forró vizet és keverjük homogén masszává (előfordulhat, hogy még plusz liszt vagy víz kell bele). A bekevert masszát fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percig (de nem muszáj). A masszából formázzunk kis labdákat, ezeket helyezzük olajjal kikent tálcára vagy tepsire.
Az előkészített fánkokat bő olajban süssük aranybarnára, majd még melegen forgassuk meg porcukorban őket.
Fotó: Getty Images