Omlós tésztájú narancsos pite: nagyon selymes a citrusos krém

8
Nyomtatás
narancsos-pite2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sem a tészta, sem a krém elkészítése nem nagy ördöngösség, mégis mutatós és mennyei desszertet tálalhatsz!

Ha kedveled a citrusos desszerteket, ezt a narancsos pitét kötelező kipróbálnod! A frissítő desszert egyszerre édes és fanyar, az omlós vajas tészta pedig önmagában is megér egy misét. 

Bár a tésztával és a krémmel is dolgozni kell egy keveset, a tényleges munka minimális a desszerttel, a legtöbb időt a hűtőben tölti. Fontos, hogy a krém ne cukrozott, bolti narancsléből, hanem frissen facsartból készüljön, azzal lesz igazán citrusos és finom a végeredmény! Hogy selymes legyen, keményítővel sűrítettük, de akár zselatint is használhatsz, ha inkább remegős állagú krémre vágysz.

Narancsos pite

narancsos-pite

Hozzávalók 10 szelethez

Tészta:

  • 100 g puha vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 db tojás
  • 220 g liszt
  • 1 csipet

Krém:

  • 300 ml frissen facsart narancslé
  • 4 db tojás
  • 50 g cukor
  • 3.5 ek keményítő
  • 110 g vaj
  • 1 db bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Kezdjük a tésztával: a porcukrot és a puha vajat keverjük habosra. Keverjük bele a tojást is. Szitáljuk bele a lisztet és a sót, majd dolgozzuk egybe a tésztát.

Két sütőpapír között nyújtsuk egy kb. 30 centis körré, majd tegyük egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt kb. 24 centis pite- vagy tortaformába úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. Tegyük az előkészített tésztát a hűtőbe 1 órára.

Közben kezdjük el a tölteléket: a narancslevet öntsük egy kis lábasba, addig melegítsük, míg gyöngyözni kezd. 

Közben egy kicsi hőálló tálban keverjük simára a tojásokat, a cukrot és a keményítőt. Folyamatos kevergetés mellett, kisebb részletekben, vékony sugárban öntsük rá a forró narancslevet, keverjük csomómentesre. Ha elkevertük, tegyük vissza az egészet alacsony lángra, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Tegyük félre hűlni.

Térjünk vissza a tésztára. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, a tészta alját szurkáljuk meg pár helyen villával.

Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a széle és az alja halványbarna színt nem kap. Tegyük félre kihűlni.

Míg hűl a tészta, folytassuk a krémet: a már teljesen kihűlt narancsos alapba keverjük bele a puha vajat és a narancshéjat robotgép segítségével.

Mikor selymes a krém, borítsuk a kihűlt tésztára, spatula segítségével oszlassuk el rajta. Tegyük a pitét a hűtőbe legalább 2-3 órára, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon