Őszindító almás pite omlós tésztával: a mézeskalácsfűszerektől lesz illatos
A vékony, omlós tésztába rengeteg almás töltelék kerül: a desszertet fahéj, szerecsendió és reszelt citromhéj teszi tökéletessé!
Ha kedveled a citrusos desszerteket, ezt a narancsos pitét kötelező kipróbálnod! A frissítő desszert egyszerre édes és fanyar, az omlós vajas tészta pedig önmagában is megér egy misét.
Bár a tésztával és a krémmel is dolgozni kell egy keveset, a tényleges munka minimális a desszerttel, a legtöbb időt a hűtőben tölti. Fontos, hogy a krém ne cukrozott, bolti narancsléből, hanem frissen facsartból készüljön, azzal lesz igazán citrusos és finom a végeredmény! Hogy selymes legyen, keményítővel sűrítettük, de akár zselatint is használhatsz, ha inkább remegős állagú krémre vágysz.
Kezdjük a tésztával: a porcukrot és a puha vajat keverjük habosra. Keverjük bele a tojást is. Szitáljuk bele a lisztet és a sót, majd dolgozzuk egybe a tésztát.
Két sütőpapír között nyújtsuk egy kb. 30 centis körré, majd tegyük egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt kb. 24 centis pite- vagy tortaformába úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. Tegyük az előkészített tésztát a hűtőbe 1 órára.
Közben kezdjük el a tölteléket: a narancslevet öntsük egy kis lábasba, addig melegítsük, míg gyöngyözni kezd.
Közben egy kicsi hőálló tálban keverjük simára a tojásokat, a cukrot és a keményítőt. Folyamatos kevergetés mellett, kisebb részletekben, vékony sugárban öntsük rá a forró narancslevet, keverjük csomómentesre. Ha elkevertük, tegyük vissza az egészet alacsony lángra, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Tegyük félre hűlni.
Térjünk vissza a tésztára. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, a tészta alját szurkáljuk meg pár helyen villával.
Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg a széle és az alja halványbarna színt nem kap. Tegyük félre kihűlni.
Míg hűl a tészta, folytassuk a krémet: a már teljesen kihűlt narancsos alapba keverjük bele a puha vajat és a narancshéjat robotgép segítségével.
Mikor selymes a krém, borítsuk a kihűlt tésztára, spatula segítségével oszlassuk el rajta. Tegyük a pitét a hűtőbe legalább 2-3 órára, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu