Nem haverod a tökfőzelék? Akkor készíts citromos töklekvárt!
Citromhéjjal, fahéjjal, vaníliával ízesítve igazi csemege

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egyik évben a szomszédasszonyom beállított hozzánk egy ásónyi tök palántával. Esedezett, hogy segítsek rajta, mert tavaly véletlen kint hagyott a földön néhány patisszont, aminek az összes magja kikelt, és most itt áll vagy százhúsz palántával. Ha nem fogadom be ezeket, az összes fiatal kis növény a komposzton leli halálát.

Természetesen megesett a szívem a cuki kis patisszon palántákon, elültettem őket a kertemben, majd pár hét múlva elkezdték ontani a csodálatos... főzőtököket. Vagy az össze-vissza porzás miatt történt így, vagy szétesett a genetikájuk, végül is mindegy, lényeg, hogy patisszon helyett termett egy csomó főzőtököm, úristen, mit kezdjek én ennyivel?

Mivel úgy éreztem, hogy a szomszédasszonyom valamennyire mégiscsak felelős az örökbe adott tökeiért, megkérdeztem tőle, hogy ő mit szokott csinálni ebben a helyzetben, rögtön mondjon valami okosat. Ami nem a gyalulva mélyhűtőbe rakás, az ugyanis nincs, és a tökfőzeléket, fájdalom, amúgy sem eszi meg senki.

Fotó: Shutterstock

És akkor a szomszédasszonyom ledobta a gasztronómiai atombombát: természetesen lekvárt! Méghozzá citromhéjjal és fahéjjal ízesítve, amitől elképesztően friss, kissé fanyar, de csodálatosan finom íze lesz a töklekvárnak. A tök tulajdonképpen csak vivőanyag, ízesíthetem amivel csak akarom, és higgyem el, imádni fogjuk, főleg a gyerekek, palacsintában.

Több sem kellett, elkezdtük a maratoni tökpucolás hadműveletet. Mindenki boldog volt, a gyerekek azért, mert végre farigcsálhatták a tököket, ahogy a kedvük tartotta (nem baj, úgyis pépesítjük), és én is boldog voltam, mert imádom, amikor tele van a kamrapolc izgalmas csemegével.

A töklekvár egyébként bevált, a kivájt magokból pár marékkal visszadobtam a kertbe (a gerillakertészet híve vagyok, nem szeretem az egyenes sorokat, az életszeretetből, random kikelt, boldog növényekben hiszek), és így a következő évben is lett egy csomó, megint egészen más formájú tököm, ami tök jól jött, mert addig pont elfogyott a tavalyi töklekvár. Készítsetek ti is, akár egy tökből is, higgyétek el, érdemes!

Fűszeres töklekvár

töklekvárok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm tök
  • 2 darab kezeletlen citrom
  • 2 evőkanál vanília kivonat / vanília más formában
  • 1 teáskanál fahéj
  • 25 dekagramm cukor, vagy más édesítő
Recept idők

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, a magjait kikaparjuk, majd apróra vágjuk. Lemérjük, hogy mennyi lett a tiszta súly, a cukor (eritrit, stb.) mennyiségét ugyanis egy kilóhoz adtuk meg. (Vagyis, ha csak fél kiló lett, akkor a 25 deka cukornak és a citromnak csak a felét használjuk.)

A citrom héját lereszeljük, majd a kopasz citromot kettévágjuk, és kifacsarjuk a levét. Kihalásszuk a magokat.

Feltesszük főni a tököt. Kicsit várunk, míg levet ereszt (víz nem kell alá), beletesszük a cukrot, a fahéjat, a vaníliát, a citrom levét, a reszelt héját, és a fehér héjat is utána dobjuk, mert abban van a pektin, amitől kissé besűrűsödik a lekvár.

Addig főzzük fedő alatt, amíg a tök teljesen puha nem lesz. Ha akarjuk, elrotyogtathatjuk a levét, így sűrűbb lesz a lekvár.

Kivesszük a fehér citromhéjat, majd botmixerrel pépesítjük a fűszeres tököt.

Ismét felforraljuk a biztonság kedvéért, majd steril üvegekbe zárjuk, egy-két percre fejre fordítjuk, hogy a tető is kifőjön, majd újságpapírba csomagolva dunsztba tesszük.

Ha nem akarod tartósítani, akkor a dunsztolás értelemszerűen elmarad. A lekvár kihűlés után máris fogyasztható.

Fotó: Pixabay

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon