Így készül a balkán gulyásleves, a teleća čorba: tejfölösen az igazi
Ez a fogás garantáltan felmelegít a hideg napokon, és a sok zöldségnek és húsnak hála még el is telít.
Ahány nemzet, annyi gulyás, és okkal nem írom azt, hogy leves, hiszen rajtunk kívül más nemzetek inkább főételként készítik. A magyar mellett azonban mindenképpen érdemes megkóstolni a német és a cseh konyha gulyásait is.
Ezúttal a vajpuhára főtt, lassú tűzön készülő Rindgulasch rejtelmeibe avatunk be, amelyhez olyan különleges köreteket szokás kínálni, mint a krumpli- vagy a kenyérgombóc és a tojásos nokedli.
A marhahúst vágjuk fel 2,5-3 cm-es kockákra.
A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.
Az olajat melegítsük fel egy szélesebb lábasban, majd a húst pár perc alatt pirítsuk le. A kész húsokat szedjük tányérra.
A visszamaradt, szaftos olajhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, és 6-8 perc alatt pirítsuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig a hagymás alapot.
Ezután adjuk hozzá a vörösbort, forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot alacsonyra, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a folyadék fele elpárolog. Ez kb. 5-10 perc. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsompürét, majd keverjük jól össze. Ekkor tegyük vissza a lepirított húsokat, és öntsük fel az alaplével.
Forraljuk fel ismét, majd mérsékelt lángon, fedő alatt főzzük kb. 1 órán át, vagy amíg a hús megpuhul.
Ezt követően a keményítőt keverjük össze 2 ek. hideg vízzel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá gulyáshoz, és keverjük csomómentesre. Néhány perc alatt sűrítsük be a szószt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Tálalásnál kínáljunk mellé kenyérgombócot, főtt krumplit vagy tojásos nokedlit.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu