Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka

3
Nyomtatás
nemet-gulyas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A magyar gulyásról úgy tartják, hogy nincs párja a világon. Noha párja talán tényleg nincsen, más nemzetek is előszeretettel készítik.

Ahány nemzet, annyi gulyás, és okkal nem írom azt, hogy leves, hiszen rajtunk kívül más nemzetek inkább főételként készítik. A magyar mellett azonban mindenképpen érdemes megkóstolni a német és a cseh konyha gulyásait is.

Ezúttal a vajpuhára főtt, lassú tűzön készülő Rindgulasch rejtelmeibe avatunk be, amelyhez olyan különleges köreteket szokás kínálni, mint a krumpli- vagy a kenyérgombóc és a tojásos nokedli.

Német gulyás

nemet-gulyas

Hozzávalók 4 személyre

  • 700 g marhahús (lábszár vagy comb)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 240 ml száraz vörösbor
  • 3 ek. paradicsompüré
  • 3 ek. pirospaprika
  • 0.5 tk. majoránna
  • 1 tk
  • 0.5 tk. fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 5 dl marhaalaplé
  • 2 tk. étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A marhahúst vágjuk fel 2,5-3 cm-es kockákra.

A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.

Az olajat melegítsük fel egy szélesebb lábasban, majd a húst pár perc alatt pirítsuk le. A kész húsokat szedjük tányérra.

A visszamaradt, szaftos olajhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, és 6-8 perc alatt pirítsuk meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk további 1 percig a hagymás alapot.

Ezután adjuk hozzá a vörösbort, forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot alacsonyra, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a folyadék fele elpárolog. Ez kb. 5-10 perc. Ekkor adjuk hozzá a fűszereket és a paradicsompürét, majd keverjük jól össze. Ekkor tegyük vissza a lepirított húsokat, és öntsük fel az alaplével.

Forraljuk fel ismét, majd mérsékelt lángon, fedő alatt főzzük kb. 1 órán át, vagy amíg a hús megpuhul.

Ezt követően a keményítőt keverjük össze 2 ek. hideg vízzel, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá gulyáshoz, és keverjük csomómentesre. Néhány perc alatt sűrítsük be a szószt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Tálalásnál kínáljunk mellé kenyérgombócot, főtt krumplit vagy tojásos nokedlit.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon