Tartalmas, gyors kenyérgombóc: maradék pékáruból is tökéletes

Kenyergomboc-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem tudod, mit kezdj a megmaradt kenyérrel? Készíts belőle ötletes köretet!

Ha gyerekkorodban sok menzás kenyérgombócot ettél, akkor valószínűleg nincsen túl jó véleményed az egyszerű köretről. Azonban finoman is elkészíthető, és nemcsak sokkal ízesebb lesz, mint az emlékeidben, de álompuha is. Mivel ez egy vegán változat, sem tojást, sem pedig tejterméket nem tartalmaz.

Éppen ezért különösen fontos, hogy szójaitalt használj, mert magas fehérjetartalmával megakadályozza, hogy a gombócok szétessenek főzés közben. Ha mégis másik növényi tejalternatívát használnál, akkor adj a masszához 1 evőkanál krumpli- vagy tápiókakeményítőt is. Abban az esetben pedig, ha nem vagy vegán, bátran használj 1 egész tojást.

Kenyérgombóc

Kenyergomboc

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 350 g fehér vagy félbarna kenyér felkockázva
  • 400 ml szójaital felmelegítve
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 1 tk
  • 0.25 tk őrölt fehér bors
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a kenyérkockákat egy nagyobb tálba, és öntsük rájuk a szójaitalt. Tegyük félre, amíg megpuhulnak. (Ha a kenyér túl száraz, adjunk hozzá még néhány evőkanál folyadékot.)

A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd kanalazzuk a kenyérkockákra. Adjuk hozzá a petrezselymet, a sót, fehér borsot és szerecsendiót, és alaposan gyúrjuk össze. (Ha a kenyér héja túl kemény, és áztatás után sem gyúrható, tegyük a keveréket aprítógépbe, és abban dolgozzuk pépesre.)

Formázzunk a masszából 15 szabályos gombócot, és egy nagy lábos, enyhén sós vízben főzzük őket 15 percig. Fontos, hogy a víz ne lobogjon, különben a gombócok széteshetnek főzés közben.

Szűrjük le őket, és azonnal fogyasszuk: remekül kiegészítenek bármilyen szószos vagy krémes fogást.

Fotók: Kapitány Beáta /  Sóbors

Ezt is szeretjük