Sűrű gulyásleves sok hússal: bográcsban készítve az igazi

Bográcsgulyás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gulyásleves a magyar konyha éke, mely bográcsban készítve lesz igazán finom marhahússal és zöldségekkel.

Ahány ház, annyi szokás: a gulyás tartalmas leves, melyet egyes helyeken kiadós egytálételként ismernek. A rengeteg változat közül ismert olyan recept, melyben csak hús kap helyet, de az étel fűszerezését illetően is találni eltérő változatokat.

Amire figyelni kell!

A recept bográcsozáshoz van kitalálva, de konyhában, fazékban is működőképes. Fontos, hogy mindig liba- vagy kacsazsírral készüljön, úgy lesz az igazi. A hagyma dinsztelésénél mindig legyen valaki, aki figyel és használja a fakanalat. Érdemes megsózni a dinsztelődő hagymát, mert úgy nem fog odakozmálni. Egyes háztartások előszeretettel dúsítják csipetkével a levest, ez ízlésre van bízva. A gulyásnak jól áll, ha kicsit csíp, tálalásnál csípős cseresznyepaprikát lehet mellé kínálni, amit mindenki kedvére tehet a levesbe. És persze a finom ropogós héjú kenyérről se feledkezz meg, a gulyás mellé kötelező.

Bográcsgulyás

Bográcsgulyás ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg marhalábszár
  • 10 dkg sárgarépa
  • 20 dkg burgonya
  • 2 evőkanál zsír (kacsa vagy liba)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab zöldpaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk közepes méretű kockákra.

A megtisztított sárgarépát és krumplit tetszés szerint vágjuk egyforma méretűre.

A zsírt forrósítsuk fel, majd a finomra aprított hagymát dinszteljük üvegesre (közben mehet rá 1-2 csipetnyi só, de nem kötelező). Ezután húzzuk le a tűzről a bográcsot/fazekat, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd keverjük hozzá a húst, és közepes láng felett pirítsuk 10-15 percig. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és őrölt köménnyel, öntsük fel a víz felével, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul (ha szükséges, főzés közben víz még mehet rá). Ezután keverjük hozzá a répát és a burgonyát, és öntsük rá a maradék vizet.

A levest főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak a zöldségek, közben kóstoljunk, ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük