
Sűrű gulyásleves sok hússal: bográcsban készítve az igazi

A gulyásleves a magyar konyha éke, mely bográcsban készítve lesz igazán finom marhahússal és zöldségekkel.
Ahány ház, annyi szokás: a gulyás tartalmas leves, melyet egyes helyeken kiadós egytálételként ismernek. A rengeteg változat közül ismert olyan recept, melyben csak hús kap helyet, de az étel fűszerezését illetően is találni eltérő változatokat.
Amire figyelni kell!
A recept bográcsozáshoz van kitalálva, de konyhában, fazékban is működőképes. Fontos, hogy mindig liba- vagy kacsazsírral készüljön, úgy lesz az igazi. A hagyma dinsztelésénél mindig legyen valaki, aki figyel és használja a fakanalat. Érdemes megsózni a dinsztelődő hagymát, mert úgy nem fog odakozmálni. Egyes háztartások előszeretettel dúsítják csipetkével a levest, ez ízlésre van bízva. A gulyásnak jól áll, ha kicsit csíp, tálalásnál csípős cseresznyepaprikát lehet mellé kínálni, amit mindenki kedvére tehet a levesbe. És persze a finom ropogós héjú kenyérről se feledkezz meg, a gulyás mellé kötelező.
-
2023-09-03 08:36:02
-
2023-08-20 07:50:01
-
2023-08-18 08:32:01
Bográcsgulyás

Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg marhalábszár
- 10 dkg sárgarépa
- 20 dkg burgonya
- 2 evőkanál zsír (kacsa vagy liba)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 darab paradicsom
- 1 darab zöldpaprika
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 0.5 teáskanál őrölt kömény
- 1 liter víz
Elkészítés:
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A megtisztított sárgarépát és krumplit tetszés szerint vágjuk egyforma méretűre.
A zsírt forrósítsuk fel, majd a finomra aprított hagymát dinszteljük üvegesre (közben mehet rá 1-2 csipetnyi só, de nem kötelező). Ezután húzzuk le a tűzről a bográcsot/fazekat, szórjuk meg fűszerpaprikával, majd keverjük hozzá a húst, és közepes láng felett pirítsuk 10-15 percig. Ezután keverjük hozzá az apróra vágott paradicsomot és zöldpaprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és őrölt köménnyel, öntsük fel a víz felével, és főzzük addig, amíg a hús megpuhul (ha szükséges, főzés közben víz még mehet rá). Ezután keverjük hozzá a répát és a burgonyát, és öntsük rá a maradék vizet.
A levest főzzük addig, amíg teljesen megpuhulnak a zöldségek, közben kóstoljunk, ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal és köménnyel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!