
10 fasírtrecept a hagyományostól a vegáig – Isteni feltét, de főfogás is lehet
A fasírt az egyik leggyakrabban készített húsétel, és szerencsére már nem a maradékmentés jut róla az emberek eszébe, egészen izgalmas fogások készülhetnek belőle.
A csirkefasírt szaftos és ízletes, ropogós bundában sül szép aranybarnára. A fasírtot készítheted kisebb vagy méretesebb formában, a receptben bő olajban sütve ajánljuk, de sütőben vagy forró levegős gépben is működik a recept. Ha pedig szeretnéd, őzgerinc- vagy kenyérformába simítva is kipróbálhatod, így egybefasírtként kerül az asztalra a finomság.
A fasírt masszáját még különlegesebbé varázsolhatod, ha keversz hozzá friss fűszernövényeket. Az ízesítéssel is játszhatsz, ha van a hűtődben ajvár, akkor 1-2 evőkanálnyit keverj a masszához, vagy csípős paprikakrémet. Így pikánsabb, ízesebb lesz a fasírt, ami szuperül illik bármilyen nyári főzelék mellé, és még zsemlébe is pakolhatod, így útravalónak is tökéletes, jólesik a strandon elfalatozni.
Először készítsük elő a zöldségeket: a hagymát tisztítsuk meg és vágjuk finomra. A sárgarépát és a cukkinit is tisztítsuk meg, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn a zöldségeket. A reszelt cukkiniből az engedett levet nyomkodjuk ki.
Kevés olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd keverjük hozzá a reszelt sárgarépát és cukkinit, és dinszteljük még 8-12 percig, közben kevergessük.
A kenyeret áztassuk vízbe, majd nyomkodjuk ki belőle a folyadékot.
A húst daráljuk le vagy kockázzuk nagyon apróra. A húshoz adjuk hozzá a kihűlt dinsztelt zöldségeket, sót, borsot, fokhagymát, fűszerpaprikát, tojást és a kenyeret. Az alaposan egybeforgatott fasírtmasszából formázzunk tetszőleges golyókat, amelyeket hempergessünk meg zsemlemorzsában.
A fasírtot bő olajban süssük szép aranybarnára minden oldalán.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu