Bográcsos, vörösboros marhapörkölt: a sok hagymától lesz jó sűrű szaftja
A konyhában készült marhapörkölt is fenséges, a bográcsos pedig még annál is jobb, és a szaftja is sűrűbb.
A pörkölt a magyar konyha egyik jellegzetes étele, rengetegféle változata ismert, minden szezonnak megvannak a kötelező kedvencei, melyeket örömmel készítünk el.
Nyáron, aki teheti, bográcsban főzze a pörköltet, úgy sokkal finomabb lesz, ha viszont erre nincs lehetőséged, akkor az alapanyagok segítségével varázsolj nyarat a klasszikus fogásba. A pörköltbe bátran kerülhetnek zöldségek, finom gombával dúsítva, de cukkinivel vagy borsóval is érdemes kipróbálni.
Az alábbi receptben nem is a hús, hanem a borsó dominál, úgyhogy előbbi akár el is hagyható, de szárnyas- vagy sertéshússal is tökéletes lesz a fogás. A fűszerezéssel légy bátor, ha kedveled a tüzes zamatot, akkor tört jalapeño paprikával is feldobhatod a pörköltet, de kaporral is megbolondíthatod.
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A hagymát vágjuk finomra, a paradicsomot kockázzuk fel.
Egy kevés olajat öntsünk lábasba, majd amikor forró, dobjuk rá a húst és süssük fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, körülbelül 2-3 perc után a paradicsomot és a borsót is keverjük hozzá.
A pörköltet fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, a sűrített paradicsomot és a vizet is adjuk hozzá. Főzzük 25-30 percig (kóstoljunk, ha nem puha a hús, vagy nem sűrű a szaft, akkor tovább is lehet főzni).
A kaprot tetszés szerint vágjuk fel és adjuk a kész ételhez.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu