
Szaftos, ízletes nyúlpörkölt: tartalmas fogás sok zöldséggel

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
A nyúlhús nem tartozik a legnépszerűbb húsok közé, pedig nagyon ízletes fogások készülhetnek belőle, kiváló vadas és pörkölt alapanyag.
Nyúlhúsnál azt is fontos megemlíteni, hogy a hús fehérjetartalma magas, zsírtartalma alacsony, fogyókúrázóknak és vérnyomásproblémákkal küzdők számára nagyon ajánlott a fogyasztása. A hús beszerezhető nagyobb boltokban is, a legjobb azonban, ha piacon keresed helyi termelőknél.
A nyúlpörkölt sokféle verzióban rotyoghat a fazékban, vannak receptek, amelyekben sertészsír és szalonna kerül a hús alá, de a legjobb, ha bográcsban készül a fenséges fogás. Mivel több változatban is az asztalra kerülhet, a nyúlpörkölt sok lehetőséget rejt magában. Mindenképp önts alá bort, fűszerezd bátran! Ha paradicsommal kevered egybe, akkor nem szükséges pirospaprikát hozzáadnod, előbbitől is megkapja a kellő színét, ha azonban utóbbival készítenéd, bátran tegyél az ételbe 1 vagy 2 teáskanál pirospaprikát.
A tartalmas pörköltbe burgonya is kerül, amit gombával lehet helyettesíteni. Az elkészült ételt kenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani, de rizs vagy tészta mellé is lehet kínálni. Ne rémisszen meg a sok zöldség, ami a hús mellé kerül, sokkal izgalmasabb, zamatosabb pörkölt kerül így a tányérra.
Nyúlpörkölt

Hozzávalók 4 személyre
- 800 gramm nyúl
- 50 gramm liszt
- kevés olaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab babérlevél
- 200 milliliter fehérbor
- 1 darab paprika (tévé vagy hegyes-erős)
- 200 gramm koktélparadicsom
- 200 milliliter víz
- 300 gramm burgonya
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A nyúlhúst daraboljuk fel, majd forgassuk meg a lisztben, utána forró olajon mindkét oldalán süssük addig, amíg színt kap.
Miután a hús megpirult, forgassuk hozzá a feldarabolt hagymát (a hagyma vékonyan legyen felvágva) és a karikára vágott répát (közepes méretű legyen), fűszerezzük sóval, borssal. A babérlevelet is tegyük a húshoz, majd öntsük fel fehérborral.
Körülbelül 10 perc után a feldarabolt paprikát és paradicsomot keverjük a húshoz. Öntsük fel vízzel, fedő alatt főzzük 10 percig, utána a feldarabolt krumplit keverjük a pörkölthöz. Főzzük addig, míg minden puha nem lesz a fazékban, a szaft be nem sűrűsödik.
Fotó: Getty Images