Szaftos, ízletes nyúlpörkölt: tartalmas fogás sok zöldséggel

nypcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nyúlhús nem tartozik a legnépszerűbb húsok közé, pedig nagyon ízletes fogások készülhetnek belőle, kiváló vadas és pörkölt alapanyag.

Nyúlhúsnál azt is fontos megemlíteni, hogy a hús fehérjetartalma magas, zsírtartalma alacsony, fogyókúrázóknak és vérnyomásproblémákkal küzdők számára nagyon ajánlott a fogyasztása. A hús beszerezhető nagyobb boltokban is, a legjobb azonban, ha piacon keresed helyi termelőknél.

A nyúlpörkölt sokféle verzióban rotyoghat a fazékban, vannak receptek, amelyekben sertészsír és szalonna kerül a hús alá, de a legjobb, ha bográcsban készül a fenséges fogás. Mivel több változatban is az asztalra kerülhet, a nyúlpörkölt sok lehetőséget rejt magában. Mindenképp önts alá bort, fűszerezd bátran! Ha paradicsommal kevered egybe, akkor nem szükséges pirospaprikát hozzáadnod, előbbitől is megkapja a kellő színét, ha azonban utóbbival készítenéd, bátran tegyél az ételbe 1 vagy 2 teáskanál pirospaprikát.

A tartalmas pörköltbe burgonya is kerül, amit gombával lehet helyettesíteni. Az elkészült ételt kenyérrel tunkolva a legjobb fogyasztani, de rizs vagy tészta mellé is lehet kínálni. Ne rémisszen meg a sok zöldség, ami a hús mellé kerül, sokkal izgalmasabb, zamatosabb pörkölt kerül így a tányérra.

Nyúlpörkölt

nypct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 gramm nyúl
  • 50 gramm liszt
  • kevés olaj
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab babérlevél
  • 200 milliliter fehérbor
  • 1 darab paprika (tévé vagy hegyes-erős)
  • 200 gramm koktélparadicsom
  • 200 milliliter víz
  • 300 gramm burgonya
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A nyúlhúst daraboljuk fel, majd forgassuk meg a lisztben, utána forró olajon mindkét oldalán süssük addig, amíg színt kap.

Miután a hús megpirult, forgassuk hozzá a feldarabolt hagymát (a hagyma vékonyan legyen felvágva) és a karikára vágott répát (közepes méretű legyen), fűszerezzük sóval, borssal. A babérlevelet is tegyük a húshoz, majd öntsük fel fehérborral.

Körülbelül 10 perc után a feldarabolt paprikát és paradicsomot keverjük a húshoz. Öntsük fel vízzel, fedő alatt főzzük 10 percig, utána a feldarabolt krumplit keverjük a pörkölthöz. Főzzük addig, míg minden puha nem lesz a fazékban, a szaft be nem sűrűsödik.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük