Olasz bundás kenyér lágy, folyós mozzarellával, avagy Mozzarella hintóban

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olasz konyha még egy ilyen egyszerű ételben is meg tudja mutatni az igazi arcát. Véletlenül sem alakbarát, viszont annyira elképesztően finom, hogy nem lehet rá nemet mondani.

Ha ez nem lenne elég, még a neve is tökéletesen önazonos. Mert nem, az olaszok nem mozzarellás bundás kenyérnek hívják az alábbi étket. A piperkőc olaszok még a bundás kenyérnek is piperkőc nevet adnak. Hölgyeim és uraim, íme a Mozzarella in Carozza, azaz a Mozzarella hintóban.

Bivalymozzarellából az igazi

Az isteni, sült mozzarellás finomságnak minden falatja maga a dolce vita. Kedvenc piacomon, a Bosnyákon, van egy kis sajtos stand, ahol mindig kapni kézműves bivalymozzarellát. Sajnos - a kelleténél többször - nem bírom megállni, hogy vegyek belőle, mert valami hihetetlen. Puha, foszlós, semmihez sem hasonlítható a textúrája. Fényévekre előzi meg a szomorú, tehéntejből készült, gumiszerű, bezacskózott bolti rémségeket, melyek mozzarella név alatt futnak.

Ha van kedvünk és lehetőségünk, vegyünk bivalymozzarellát, és azzal készítsük el a költői elnevezésű olasz bundás kenyeret. Ez legyen az alap, a jó fajta kenyérke és a pompázatos bivalysajt. A többi rajtunk múlik. Ezt az olasz finomságot ugyanis vidékenként máshogyan készítik. Kerülhet bele például nyers füstölt sonka római módra. De nekem most jobban izgatta a fantáziámat a szardellás verzió, így alább annak a receptje található.

Olasz, mozzarellás bundás kenyér

mozzarella1.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 5 darab szardellafilé
  • 250 gramm mozzarella sajt (bivaly)
  • 1 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 1 csipet
  • 60 gramm vaj
  • 8 szelet kenyér (toast)
  • 1 ujjnyi olaj - a sütéshez
  • 2 evőkanál prézli
Recept idők

Elkészítés:

A szardellafilét lecsepegtetjük és apróra daraboljuk, a vajjal kikeverjük, félretesszük. A mozzarellát is lecsepegtetjük, felszeleteljük. A tojásokat felverjük és a tejjel és egy kevés sóval kikeverjük.

A kenyeret vékony szeletekre vágjuk, de használhatunk jófajta toast kenyeret is.

Egy vas serpenyőben bő olajat hevítünk.

A kenyérszeleteket félbevágjuk. Az egyik felét megkenjük a vajas szardellakrémmel és megpakoljuk a mozzarellával. A másik felét is megkenjük, és ráfordítjuk, és szorosan tartva, az egészet megforgatjuk a tejes-tojásos keverékben, majd egy kevés zsemlemorzsában.

A forró olajban néhány perc alatt ropogósra sütjük az egyik, majd a másik felét. Egy szűrőlapáttal szedjük ki a forró olajból az elkészült kenyereket, majd papírtörlőre tesszük.

Frissen, forrón tálaljuk egy gerezd citrommal, friss zöldfűszerrel.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük