Pikáns paprikakrém nem csak sültek mellé: a kamrába is elteheted
A gyömbértől és a chilitől kissé pikáns a paprikakrém, szuper szendvicsalapanyag, és sült húsokhoz is illik.
Az olaszok lecsója, a peperonata annyiban különbözik az általunk ismert változattól, hogy a paprika dominál benne, a paradicsom csak kiegészítőként kap helyet a receptben, és legtöbbször passzírozott formában kerül bele.
Mivel olasz ételről van szó, természetesen olívaolajon pirulnak a zöldségek, illetve a borecet sem hiányozhat belőle, ezt ízlés szerint adagolhatod. A minimalista fogást minél jobb minőségű alapanyagokból készítsd el, úgy lesz a legfinomabb.
A paprikákat vágjuk félbe, szedjük ki a magházukat. Vágjuk őket kb. fél centi vastag csíkokra.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk hajszálvékony szeletekre, a fokhagymát vágjuk finomra.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük kb. 5 percig, míg puha nem lesz. Ekkor dobjuk rá a fokhagymát, még 2-3 percig dinszteljük.
Adjuk hozzá a paprikát is, majd kb. 10 percig pirítsuk. Öntsük fel a paradicsomszósszal, majd sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük 30-40 percig.
Adjuk hozzá az ecetet és a cukrot is. Fedő nélkül főzzük tovább még 5-10 percig, míg picit sűrűsödik. Kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk.
Rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu