
Omlós citromos, ricottás keksz: egyszerű hozzávalókból készül
Ez az omlós, puha, mégis egyszerű sütemény egy igazi olasz desszert: a tészta lágy ricottával és friss citrommal készül.
Egy finom, kevert tésztás sütire nem lehet nemet mondani. Szezontól függetlenül, szinte bármikor elkészíthető, de természetesen, ha már itt a nyár, akkor mi se legyünk restek friss gyümölcsöt használni. Ezúttal az egyik kedvencemet, az áfonyás morzsasütit mutatjuk!
Ez a süti egy klasszikus amerikai desszert, a puha tésztájába friss áfonyaszemek sülnek. Az édes ízt a vajas morzsaréteg fokozza, amely mellől már csak egy csésze tea vagy kávé hiányzik.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A tepsit vajazzuk ki, majd tegyük félre.
A citrom héját reszeljük le. Az áfonyát mossuk meg, majd csepegtessük le.
Készítsük el a tésztát.
Egy nagy tálban keverjük habosra a cukrot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást és a reszelt citromhéjat.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.
A száraz hozzávalók keverékét a tejjel felváltva adjuk hozzá a cukros keverékhez és keverjük össze. Egy szép, egynemű tésztát kell kapnunk a keverés végére.
Az áfonyát forgassuk meg egy evőkanál lisztben, így sütés közben nem fognak lesüllyedni a tészta aljára. Óvatosan keverjük bele a tésztába, majd az egészet öntsük bele az előkészített tepsibe.
A morzsás felső réteghez a hideg vajat morzsoljuk egy tálba a cukrokkal, a liszttel és a fahéjjal, amíg az állaga morzsássá nem válik.
Szórjuk rá a tészta tetejére, majd süssük a sütit előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem sül, és a fogpiszkálóteszt is igazolja, hogy kész.
Hagyjuk a sütit a formában kihűlni, majd már szeletelhetjük és tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu