Omlós, áfonyás morzsasüti: mennyei kevert tésztát mutatunk

6
Nyomtatás
afonyas-morzsasuti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a friss áfonyával készült süti egy finom, puha, citromos, édes vajas tésztával készülő desszert, ami igazi nyári hangulatot teremt a lakásban.

Egy finom, kevert tésztás sütire nem lehet nemet mondani. Szezontól függetlenül, szinte bármikor elkészíthető, de természetesen, ha már itt a nyár, akkor mi se legyünk restek friss gyümölcsöt használni. Ezúttal az egyik kedvencemet, az áfonyás morzsasütit mutatjuk!

Ez a süti egy klasszikus amerikai desszert, a puha tésztájába friss áfonyaszemek sülnek. Az édes ízt a vajas morzsaréteg fokozza, amely mellől már csak egy csésze tea vagy kávé hiányzik.

Omlós, áfonyás morzsasüti

afonyas-morzsasuti

Hozzávalók 20 x 20 cm-es formához cm átmérőjű formához

Az alaphoz:

  • 150 g kristálycukor
  • 60 g vaj
  • 1 db tojás
  • 2 tk. citromhéj
  • 190 g búzaliszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 120 ml tej
  • 225 g áfonya

A morzsás tetőhöz:

  • 70 g hideg vaj
  • 50 g barna cukor
  • 50 g kristálycukor
  • 40 g búzaliszt
  • 0.5 tk. fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 175 fokra. A tepsit vajazzuk ki, majd tegyük félre.

A citrom héját reszeljük le. Az áfonyát mossuk meg, majd csepegtessük le.

Készítsük el a tésztát.

Egy nagy tálban keverjük habosra a cukrot, a szobahőmérsékletű vajat, a tojást és a reszelt citromhéjat.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót.

A száraz hozzávalók keverékét a tejjel felváltva adjuk hozzá a cukros keverékhez és keverjük össze. Egy szép, egynemű tésztát kell kapnunk a keverés végére.

Az áfonyát forgassuk meg egy evőkanál lisztben, így sütés közben nem fognak lesüllyedni a tészta aljára. Óvatosan keverjük bele a tésztába, majd az egészet öntsük bele az előkészített tepsibe.

A morzsás felső réteghez a hideg vajat morzsoljuk egy tálba a cukrokkal, a liszttel és a fahéjjal, amíg az állaga morzsássá nem válik.

Szórjuk rá a tészta tetejére, majd süssük a sütit előmelegített sütőben kb. 40-45 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem sül, és a fogpiszkálóteszt is igazolja, hogy kész.

Hagyjuk a sütit a formában kihűlni, majd már szeletelhetjük és tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon