Sütőtökös muffin csokidarabokkal: ezt készítsd a maradék tökből
Ha már minden sütőtökös receptet kipróbáltál, akkor a muffint se hagyd ki a sorból: a szaftos tésztát csokidarabok teszik még különlegesebbé.
Az édesburgonya egy egészen különleges, ízre a sütőtökre emlékeztető zöldség, amit sütve és főzve egyaránt elkészíthetsz. Legyen szó köretről, pitéről, chipsről vagy desszertről, mindenben megállja a helyét.
Az édesburgonyás muffint is rendkívül egyszerű elkészíteni: a recept tejmentes, és még csak tojásra sincsen hozzá szükség, így növényi étrendbe is beilleszthető. Kiváló reggelire, tízóraira, vagy akár edzés utáni harapnivalónak is.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Béleljünk ki egy 12 darabos muffinsütőt papírral.
Az édesburgonyákat szurkáljuk meg egy villával, majd tegyük be a mikróba egy hőálló tálban. A legmagasabb fokozaton 5-6 percig melegítsük, vagy míg megpuhul. Ha puha, várjunk kb. 5 percet, amíg hámozhatóra hűlnek.
Ezután pucoljuk meg őket, majd a húsukat kanalazzuk turmixgépbe.
Ezután adjuk hozzá a mandulaitalt, az olívaolajat, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd turmixoljuk simára.
Egy nagy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sót, a sütőport, a szerecsendiót és a fahéjat. Végül adjuk hozzá a leturmixolt hozzávalókat is. A tésztának sűrűnek és ragacsosnak kell lennie.
A diót aprítsuk fel minél kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a tésztához.
A masszát kanalazzuk bele a 12 db muffinformába, majd előmelegített sütőben süssük kb. 15-18 percig. Ha a fogpiszkálótesztnél már nem ragad rá a tészta, akkor készen van.
Vegyük ki a sütiket a formából, hagyjuk picit hűlni, majd már ehetjük is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu