Omlós, édes, ragacsos sült oldalas - Így lesz tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Nagyon nem mindegy, hogyan sül meg egy darab oldalas, mert amennyire csodálatos, omlós, ízes tud lenni, annyira könnyű belőle száraz, rágós szomorúságot készíteni. Az én módszerem nem gyors, de atombiztos.
Ez a csontos, zsíros húsdarab talán a legküzdelmesebb, ugyanakkor a legfinomabb cafatokkal kecsegtető része a sertésnek. Mindig a csontos húsok a legízletesebbek, ezért az oldalas, ami csupa csont, valódi aranybánya.
A tökéletes oldalas esetében is a lassúság a kulcs, legalább öt óra kell egy szép darabnak, de így tényleg lenyűgöző lesz a végeredmény. Annyi a lényeg, hogy vagy előző este, vagy már a tálalás tervezett időpontja előtti napon meg kell sütni.
A másik kulcsfontosságú elem a pác. Most az amerikai barbecue vonalat ragadtam meg, de készült már szójaszószosan-kecsöpösen is, teljesen mindegy, a lényeg csak az, hogy az oldalasnak tényleg kell egy igazán intenzív bevonat, ami a zsír segítségével egyenletesen rápirul, belesül a végére. Ez a ragacsos, édes, fűszeres verzió most nagyon bejött, ez az az igazi, kézzel evős műfaj. Amerikai módra, falatnyi darabokra vágva, csontról rágcsálva fogyasztandó.
Édes-ragacsos sült oldalas
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1.5 kilogramm oldalas
- 3 evőkanál juharszirup/méz
- 2 evőkanál mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál csiliszósz
- 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A pác hozzávalóit alaposan elkeverjük, és egyenletesen bekenjük vele az oldalast. Ebben jó, ha pihen 3-4 órát, vagy akár egy éjszakát. A húst alaposan becsomagoljuk alufóliába, majd egy tepsire állított rácsra fektetjük és betesszük a 120 fokos sütőbe. Öt óra múlva nézünk rá újra, ha puha, akkor kicsomagoljuk, és a sütő hőmérsékletét 200 fokosra emeljük. Amikor forró, a rácson visszatesszük a kicsomagolt húst, és alaposan körbepirítjuk kb. 10-15 perc alatt.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors