Omlós, édes, ragacsos sült oldalas - Így lesz tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon nem mindegy, hogyan sül meg egy darab oldalas, mert amennyire csodálatos, omlós, ízes tud lenni, annyira könnyű belőle száraz, rágós szomorúságot készíteni. Az én módszerem nem gyors, de atombiztos.

Ez a csontos, zsíros húsdarab talán a legküzdelmesebb, ugyanakkor a legfinomabb cafatokkal kecsegtető része a sertésnek. Mindig a csontos húsok a legízletesebbek, ezért az oldalas, ami csupa csont, valódi aranybánya.

A tökéletes oldalas esetében is a lassúság a kulcs, legalább öt óra kell egy szép darabnak, de így tényleg lenyűgöző lesz a végeredmény. Annyi a lényeg, hogy vagy előző este, vagy már a tálalás tervezett időpontja előtti napon meg kell sütni. 

A másik kulcsfontosságú elem a pác. Most az amerikai barbecue vonalat ragadtam meg, de készült már szójaszószosan-kecsöpösen is, teljesen mindegy, a lényeg csak az, hogy az oldalasnak tényleg kell egy igazán intenzív bevonat, ami a zsír segítségével egyenletesen rápirul, belesül a végére. Ez a ragacsos, édes, fűszeres verzió most nagyon bejött, ez az az igazi, kézzel evős műfaj. Amerikai módra, falatnyi darabokra vágva, csontról rágcsálva fogyasztandó.

Édes-ragacsos sült oldalas

oldalas

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1.5 kilogramm oldalas
  • 3 evőkanál juharszirup/méz
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál
  • 1 evőkanál csiliszósz
  • 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
Recept idők

Elkészítés:

A pác hozzávalóit alaposan elkeverjük, és egyenletesen bekenjük vele az oldalast. Ebben jó, ha pihen 3-4 órát, vagy akár egy éjszakát. A húst alaposan becsomagoljuk alufóliába, majd egy tepsire állított rácsra fektetjük és betesszük a 120 fokos sütőbe. Öt óra múlva nézünk rá újra, ha puha, akkor kicsomagoljuk, és a sütő hőmérsékletét 200 fokosra emeljük. Amikor forró, a rácson visszatesszük a kicsomagolt húst, és alaposan körbepirítjuk kb. 10-15 perc alatt.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük