Ropogósra sült padlizsán mézzel: egyszerre édes és sós spanyol tapas
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Fűszeres csirkemellcsíkok zöldséggel keverve: kiadós és finom
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Nagyon nehéz elhinni, hogy a padlizsán és a méz jó barátok, pedig tényleg így van, különösen, ha előtte ropogósra vannak sütve a vékony szeletek. Ez a spanyol tapas egyáltalán nem olyan megdöbbentő, mint amilyennek első hallásra tűnik.
Azt a gyanút kelthetjük vele, mintha valaki Micimackóval szeretne megetetni valami olyan egészségeset, ami ellen ő hevesen tiltakozik - de ennél jóval többről van szó. A padlizsán sokfelé párosul édes ízekkel, az olasz caponatában például mazsola van, de sok közel-keleti ételben friss vagy aszalt gyümölcsökkel állítják párba.
Sokáig nem hittem abban, hogy a padlizsánnak jót tesz, ha előre besózzuk és állni hagyjuk. Viszont ebben az esetben ez a lépés valóban hatékony segítségnek bizonyul, mert a vékonyra szelt padlizsán így sokkal kevesebb olajat szippant magába.
Csak liszttel, kevés olajban
Van, aki szabályosan kirántja a padlizsánt ehhez a fogáshoz, tehát nem csak lisztbe, hanem aztán tojásba és morzsába is beleforgatja, én viszont azt a verziót tanultam, amiben csak lisztbe kell forgatni és nem bő olajban, csak olajos serpenyőben kisütni.
Még jobb lesz, ha valamilyen különleges méz akad hozzá, de teljesen hétköznapival is nagyon finom lesz.
Ropogós, mézes padlizsánszeletek
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm padlizsán
- 2 teáskanál só
- 2 deciliter olaj
- 4 evőkanál méz
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors