Ínyenc házi guacamole: isteni avokádókrém villámgyorsan
Ma már bármelyik boltban kapsz avokádót, így a házi guacamole elkészítése is gyerekjáték lesz.
A hummusz mellett a másik csodálatos kence a padlizsánkrém, amelynek esszenciáját az adja, hogy a zöldséget füstösre kell sütni, majd nagyobb mennyiségű olívaolajjal, tahinivel, vagyis szezámmagpasztával és fűszerekkel pürésíteni. A lényeg tényleg a füstös íz, anélkül ez az étel nem működik. Utána már csak pirítósra kell kenni, és élvezni az ízeket.
A jó minőségű olívaolaj kötelező ehhez a kencéhez is, ahogy a szintén közel-keleti ihletettségű joghurtsajthoz, a labnehhoz is. A padlizsán egyébként egy csodás alapanyag, nemcsak kencéknek az alapja, hanem talán az egyik legismertebb görög fogásnak, a muszakának is.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A padlizsánokat hosszában vágjuk félbe, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A zöldséget kicsit szurkáljuk meg villával, és kenjük meg minden oldalát olívaolajjal. A vágott felükkel lefelé fektessük a sütőpapírra. Süssük őket 35-40 percig, de úgy, hogy 3-4 percenként forgassunk rajtuk egyet.
Ha megsültek, akkor hagyjuk 15 percet hűlni. A fokhagymát nyomjuk össze.
A többi hozzávalót tegyük egy tálba, kaparjuk bele a padlizsán húsát is, és egy villával törjük össze, és keverjük egyneművé a krémet. Tegyük egy tálba, és a tetejére locsoljunk olívaolajat.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu