Krémes, fűszeres padlizsános curry vöröslencsés rizzsel: kókuszital lágyítja az ízeket

Padlizsános-curry2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olyan recept ez, amiért a vegák nagyon hálásak lesznek, a húsevők pedig meg fognak lepődni, hogy ilyet is lehet.

Curry sok mindenből készülhet, most egy vega, egyben vegán verziót mutatunk. A főszereplő a puhára sült padlizsán, amely mellé paradicsom és rengeteg pikáns fűszer kerül, mint a kurkuma, fahéj, gyömbér, római kömény, koriander. 

A nem mindennapi curryt még egy vöröslencsés-mazsolás rizs is feldobja, amelyben édesre sült fokhagymagerezdek fokozzák az élvezeteket. Igazi ízorgia ez az étel, és bár húsmentes fogás, garantáltan imádni fogják a húsevők is. 

Padlizsános curry

Padlizsános-curry

Hozzávalók 4 személyre:

A curryhez:

  • 1 kilogramm padlizsán
  • 6 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 teáskanál római kömény
  • 0.5 teáskanál koriander
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 diónyi darab gyömbér
  • 1 teáskanál curry
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • ízlés szerint só, bors
  • 400 milliliter sűrű kókusztej
  • 600 milliliter víz
  • 2 teáskanál keményítő

A vöröslencsés rizshez:

  • 250 gramm rizs
  • 80 gramm vöröslencse
  • 1 evőkanál mazsola
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 1 nagy fej fokhagyma
  • 700 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Curry

A padlizsánt hosszában negyedeljük, majd kb. 3x4 cm átmérőjű darabokra vágjuk. Egy tálban összekeverjük 2 evőkanál olajjal, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokra előmelegített sütőben, vágásfelülettel felfelé kb. 25 perc alatt barnára sütjük.

Ez idő alatt az olajban megpirítjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét és kicsit lepirítjuk. Mehet bele az összes fűszer, felöntjük a kókusztejjel és a vízzel. Addig főzzük, amíg a hagyma állaga krémes nem lesz. 50 ml vízben kikevert keményítővel krémesítjük a curryt. Tálalás előtt a mártással óvatosan összeforgatjuk a sült padlizsánt.

Rizs

Az olajjal meg a sóval felforrt vízbe szórjuk a lencsét és a rizst, kevergetés közben addig főzzük, amíg kezd sűrűsödni. Hozzáadjuk a mazsolát, az egész fokhagymagerezdeket, majd 120 fokra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk. Tálalásig fedő nélkül 10 percig pihentetjük.

Egy másik szuper vega recept a tojáscurry, ehhez itt találsz receptet. 

Fotó: Street Kitchen

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük